Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ticho a pokoj v horách nenájdete. Decibely hovoria jasne
Zdielať na

Ticho a pokoj v horách nenájdete. Decibely hovoria jasne

TATRY / Možno budete prekvapení, ale v horách nie je vždy ticho a pokoj. Decibelov v horách nájdeme dosť. Vodopády sa hlasitosťou vyrovnajú ruchu v železiarňach. Výsledky získal poctivým meraním v Malej Studenej doline Jožo Kubáni.

Pre mnohých ľudí znamenajú hory únik pred bláznincom a hlukom. Nie vždy to ale platí. Hluku je v horách viac než dosť. Napríklad také spievanie vtákov. Merač decibelov ukázal počas spevu vtákov 40 stupňov. To nie sú vysoké hodnoty. Ešte nižšie hodnoty namerali nadšenci vo vyšších polohách.

"Nad kosodrevinou zvukové prejavy tatranskej prírody sú na úrovni od 28 do 30 decibelov," povedal odborník na akreditované meranie hluku Milan Drahoš. Za takým zvukom sa ale musíte vyštverať. V dolinách dominuje teraz iba jeden zvuk, a to zvuk vody. Jedna pražská rodina opustila chatu, lebo jej prekážal zvuk potoka. "Nemohli spať v danom prostredí," informuje Drahoš. Vodopády sú zvláštna kategória.

Najtichší bol Studenovodský, o niečo hlasnejší bol Obrovský vodopád a najviac sú počuť Kaskády pod Bilíkovou chatou. Vo všetkých prípadoc to bolo nad 80 decibelov. Príroda má množstvo zvukov. Niekedy aj kričí, len ľudia sú akoby hluchí.  

Súvisiace články

Najčítanejšie správy