Polojasno
12°
Bratislava
Valér
18.4.2024
Slovákov prekvapujú vysoké faktúry za plyn. Zvyšovanie cien za tým nie je
Zdielať na

Slovákov prekvapujú vysoké faktúry za plyn. Zvyšovanie cien za tým nie je

BRATISLAVA / Politici nám už mesiace sľubujú, že cena plynu neporastie. Preto vás možno prekvapilo, keď vám domov prišla vyššia faktúra. Práve tento mesiac začínajú do schránok distribučné spoločnosti posielať faktúry, ktoré môžu byť v niektorých prípadoch o desiatky eur vyššie.

Niektorým spotrebiteľom už prišli vyššie faktúry za plyn a mnohým ďalším v najbližších dňoch a týždňoch prídu. Nejde o nárast ceny plynu. Distribučné spoločnosti posielajú vyššie faktúry a v mnohých prípadoch aj preddavky z dôvodu zvýšenej spotreby. Spôsobila to mimoriadne tuhá zima. "Táto zima bola desiata až jedenásta najchladnejšia od 30. rokov ak to počítame, samozrejme je to od prípadu k prípadu,"  konštatuje meteorologička Miriam Jarošová.

Špeciálne o januári hovoria odborníci ako o najchladnejšom za posledných 20 rokov, niektorí dokonca ako o desiatom najchladnejšom v histórii. Práve toto spôsobilo, že mnohé domácnosti mali za uplynulú zimu vyššiu spotrebu. Tí, ktorí si to uvedomili a pokúsili sa plyn šetriť, nebudú mať zvýšenie až také veľké, no tí, ktorí kúrili naplno celú zimu, by sa mali pripraviť na vyššie faktúry, v niektorých prípadoch až o desiatky eur. "Sa zvýšila fixná zložka, čiže platba za plynomer, platba za potrubie, ale znížila sa variabilná zložka, čiže platba za spotrebovaný plyn," hovorí analytik Jozef Badida. Kto na plyne len varí, cena za distribúciu by mala byť nižšia, mierne narástla pre tých, ktorí aj kúria, či ohrievajú vodu. A to práve preto, že viac spotrebovali.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy