Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Tretíkrát za sebou im išlo o život. Museli zasiahnuť hasiči
Zdielať na

Tretíkrát za sebou im išlo o život. Museli zasiahnuť hasiči

LUČENEC / Lučeneckí hasiči mali tento týždeň až dva takpovediac zvieracie zásahy. Vyslobodzovali zakliesneného srnčeka, ale pomáhali zachraňovať aj mláďatá chránenej sovy lesnej. Sovia rodinka si našla bývanie v strede obce.

Miestni obyvatelia pozorujú sovie mláďatá niekoľko dní. Už trikrát spadli zo stromu na zem a tak mali obavy, že im ublíži pes alebo mačka. Pomocou rebríku ich dali na strom, no neveľmi úspešne. Všimli si, že dlhšiu dobu zostávali na jednom mieste na strome mimo hniezda, privolali preto pomoc. Vedeli totiž, že ide o chráneného živočícha. Jedno mláďatko bolo zaseknuté medzi konármi v asi 10 metrovej výške, druhé v dutine stromu.

Zoológ sa k sovičkám dostať nevedel, pomôcť prišli hasiči. "Boli sme privolaní na súčinnostnú výpomoc ŠOP pri záchrane sovy lesnej. Mláďatá vypadli z hniezda a boli zakliesnené na strome," opísal situáciu Pavel Hric, veliteľ zásahu HaZZ Lučenec. Pomocou vysokozdvižného vozíka sa im podarilo dostať sa k obidvom mláďatkám. Jedno žiaľ neprežilo. Druhé uložili bezpečne do hniezda, kde ho už čakal jeho súrodenec.

To, že mláďatá sovy vypadávajú z hniezda, je podľa odborníka v prírode bežný jav. "Sovy z dutiny vylietavajú skôr, ako úplne vedia lietať. Ale keďže je to lokalita blízko dediny, tak sme sa rozhodli riešiť tento prípad. Že radšej navrátime tie jedince naspäť do tej dutiny," hovorí zoológ, Csaba Balász zo ŠOP Rimavská Sobota. Nevylúčil však, že táto situácia sa ešte zopakuje. A nie je vylúčené ani to, že v najbližšie dni sa sovia rodinka odsťahuje. Matka môže hľadať pre svoje mláďatá pokojnejšie miesto. 

Súvisiace články