Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Pápež na konferencii vyzýval k pokore: Vaša moc vás zničí a vy zničíte iných
Zdielať na

Pápež na konferencii vyzýval k pokore: Vaša moc vás zničí a vy zničíte iných

VATIKÁN / Pápež František sa v stredu prihovoril účastníkom konferencie TED Talk v kanadskom Vancouveri. Svoje posolstvo vopred nahral vo Vatikáne. Prihováral sa inovátorom, vedcom, ale aj mladým ľuďom. Základom je držať spolu a prepojiť všetky naše konania vzhľadom k druhým. Všetko je prepojené.

Podľa pápeža žijeme vo svete, kde sa ľudia naháňajú za mocou, mali by sa naučiť byť vľúdnejšími. Čím sú mocnejší, tým väčší vplyv má ich konanie na ľudí a preto musia byť pokornejší. "Ak to neurobíte, vaša moc vás zničí a vy zničíte iných," upozornil František. Ľudia by mali myslieť na druhých. 

V tejto súvislosti uviedol: "Aké úžasné by to bolo, keby vedecké a technologické inovácie prichádzali súčasne s väčšou rovnosťou a sociálnou inklúziou". Dodal, že by bolo úžasné, keby sme v čase, keď objavujeme nové vzdialené planéty, dokázali znovu objavovať potreby bratov a sestier
blízko nás."Láskavosť znamená používať naše oči, aby sme videli druhého, naše uši, aby sme počuli druhého, počúvať chudobné deti a tých, ktorí sa boja budúcnosti," povedal pápež František vo svojom TED príhovore. "Počúvajte aj tichý výkrik nášho spoločného domu, našej chorej a znečistenej Zeme. Vľúdnosť znamená používať naše ruky a naše srdce, aby utešovali druhého a starali sa o tých, ktorí sú v núdzi," dodal.

Zmienil sa aj o jednej z nosných tém svojho pontifikátu, tzv. kultúre odpadu, keď spomenul svoj taliansky pôvod a odchod svojich rodičov do Argentíny. "Moji rodičia a starí rodičia zažili osud tých, ktorí všetko opustili. Mohol som veľmi dobre skončiť medzi ľuďmi na okraji spoločnosti. A to je dôvod, prečo sa vždy sám seba hlboko vo svojom srdci pýtam: prečo oni a nie ja?" uviedol pápež na margo ľudí vylúčených zo spoločnosti.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články