Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Syn ruského poslanca dostal v USA 27-ročný trest za hackerské útoky
Zdielať na

Syn ruského poslanca dostal v USA 27-ročný trest za hackerské útoky

Archívna reportáž

SEATTLE / Ruský hacker Roman Selezňov, ktorý internetovými krádežami kreditných kariet a ďalšími online podvodmi spôsobil škody vo výške 169 miliónov dolárov dostal v USA bol v sobotu odsúdený na 27 rokov väzenia.

Ruského hackera, ktorý je v internetovom svete známy aj pod prezývkou "Track2", zatkli na Maldivách ešte v roku 2014. Polícia našla v tom čase v jeho notebooku čísla 1,7 milióna kreditných kariet. Informuje o tom Ars Technica.

Americká vláda žiadala pre Selezňova tridsaťročné väzenie. Štátna žalobkyňa Annette Hayes uviedla, že ruský hacker si zaslúži tvrdý trest, pretože je priekopníkom, ktorý pomohol rozbehnúť obchod s údajmi z kradnutých kreditných kariet. Ako dodala, Selezňov sa stal jednou z najváženejších osobností zločineckého podsvetia.

Rusko označilo tento trest za nezákonný, pretože do USA ho podľa Moskvy uniesli americké tajné služby. Celá kauza je pre Rusko mimoriadne citlivá, pretože otcom odsúdeného Romana Selezňova je poslanec ruskej Štátnej dumy Valerij Selezňov, ktorý je považovaný za blízkeho politického spojenca prezidenta Putina. Valerij Selezňov označil vydanie svojho syna do USA za únos.

Hacker invalid

Americká justícia obvinila syna ruského politika už v roku 2011, ale v Rusku ho zadržať nemohla. Keď hacker odišiel na dovolenku na Maldivy, Američania požiadali o spoluprácu tamojšie úrady, ktoré ho Washingtonu vydali. 

Hackera s pseudonymom "Track2" obvinili v USA z 38 prípadov porušení zákona, napríklad z podvodu prostredníctvom elektronických médií, z úmyselného poškodenia chráneného počítača a z obzvlášť závažného zločinu krádeže identity.

Hacker sa k svojim činom priznal a požiadal súd o zhovievavosť vzhľadom k svojej invalidite. V roku 2011sa zranil pri teroristickom útoku v marockom Marakéši, ktorý si vyžiadal smrť 17 ľudí. 

Súvisiace články