Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Extrémizmus v školách nie je hrozba ale realita
Zdielať na

Extrémizmus v školách nie je hrozba ale realita

BRATISLAVA / Extrémizmus v školách nie je hrozba, ale realita. Opäť to potvrdil výskum Štátnej školskej inšpekcie, ktorý robili so štyrmi tisíckami študentov stredných škôl.

Ich znalosti z histórie boli zúfalé. Mnohí z nich napríklad vôbec nevedia, kto bol prezidentom Slovenského vojnového štátu a myslia si, že v nežnej revolúcii sa za slobodu bojovalo zbraňami. To však nie je to najhoršie, čo výskum ukázal. 

"Prekvapením je, ako málo je medzi študentmi ukotvená demokracia a ako veľmi veria konšpiračným teóriám. Viac ako polovica študentov povedala, že - nezáleží na tom, akú máme vládu, aj tak budú rozhodovať ľudia v pozadí. Pätina študentov je ochotná pripustiť diktatúru, ako alternatívu k demokracii," povedal analytik INEKO Peter Goliáš.

Ministerstvo vidí riešenie v lepšom vzdelávaní študentov hlavne v dejepise. Hlavná školská inšpektorka stým, ale nesúhlasí. "Tá hlavná otázka bola, či existuje priama súvislosť medzi vedomosťami a postojom a ukázalo sa, že neexistuje. Existujú faktory, ktoré to ovplyvňujú oveľa viac," povedala hlavná inšpektorka Viera Kalmárová.

Ministerstvo si však myslí, že učitelia pripravení sú a alfou a omegou sú vedomosti, hoci priamu súvislosť výskum nepreukázal. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy