Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
FOTOGALÉRIA: NASA sprístupnila svoj archív plný fascinujúcich fotografií a videí
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: NASA sprístupnila svoj archív plný fascinujúcich fotografií a videí

WASHINGTON / Počas takmer 60 rokov svojej existencie zozbierala NASA, teda Národný úrad pre letectvo a vesmír, nespočet fascinujúcich fotografií, videí aj zvukových záznamov z vesmíru, aj z pozemskej prípravy ciest do vesmíru. Svoj archív postupne otvárajú verejnosti.

Doteraz síce boli mnohé záznamy prístupné verejnosti, no fotky, videá aj audiozáznamy boli neprehľadne usporiadané v 60 kategóriách. NASA teraz galérie zjednotila a pomerne jednoducho sa dá aktuálne vyše 140 000 záznamov vyhľadať aj stiahnuť.

Pozrieť si tak môžete priamo zo zdroja napríklad aj slávnu fotku Neila Armstrong pri jeho prvom kroku na Mesiaci alebo aj krásu modrej planéty Neptún, či mnohé farebné hmloviny, vrátane našej domovskej Mliečnej dráhy. Vybrať sa dá aj rôzna kvalita rozlíšenia. Hľadať môžete konkrétne ciele, alebo si prezriete fotky podľa obľúbenosti. V blogu, v ktorom hovorca NASA oznámil vznik knižnice, sa uvádza: "Knižnica nie je kompletná, no poskytuje to najlepšie, čo kedy NASA zverejnila od momentu vzniku svojho webu". Dodávajú, že ide o živú stránku a ďalšie záznamy budú neustále pridávať. Všetko si môžete pozrieť na stránke https://images.nasa.gov 

​Pozrite si archívnu reportáž o vedomostiach slovenských žiakov o vesmíre.

Súvisiace články