Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Autobusom do Poľska? Smola, žiadne nechodia
Zdielať na

Autobusom do Poľska? Smola, žiadne nechodia

SLOVENSKO/POĽSKO / Aj napriek tomu, že sa Slovensko nachádza v Šengene už takmer desať rokov, stále nemáme so susediacimi štátmi prepojenú autobusovú dopravu. Najhoršia situácia je na severe Slovenska, na hranici s Poľskom.

Hoci sa Slovensko a Poľsko nachádza v Šengene a v EÚ, autobusová doprava medzi štátmi je extrémne komplikovaná. V súčasnosti zabezpečuje prepravu jeden súkromný preprava, ktorý zatiaľ pokrýva iba dve trasy.

Iba počas leta

"Prevádzkujeme linku z Krakowa cez letisko, Oravu, Ružomberok do Košíc a taktiež spojene z Krakowa do Bardejova, Prešova a Košíc," povedal Peter Jančovič z Leo Express.

Proti súčasnej zlej situácii protestujú na internete aj aktivisti, ktorí spísali petíciu. "V zime sa nedá dostať z poľskej strany Tatier na slovenskú vôbec, ani s prestupmi, a takisto je problém so spojením Podhalia s Oravou," sťažuje sa poľský novinár a aktivista.

Najhoršia je paradoxne situácia medzi dvomi najväčšími centrami cestovného ruchu – podtatranským regiónom a Zakopaným. Jediné spoje zabezpečujú Poliaci, ale iba v lete.

Plánujú zaviesť nové trasy

"Každoročne je to problém a ja ho vidím najmä v tom, že samosprávy medzi poľskou stranou a slovenskou stranou nedostatočne komunikujú," povedal generálny konzul SR v Krakowe Ivan Škorupa.

SAD Poprad neprevádzkuje dopravu medzi Popradom a Zakopaným. "Nemáme vedomosť o tom, aby v súčasnosti premával iný dopravca. K dnešnému dňu neevidujeme požiadavku na zavedenie uvedenej linky," stojí vo vyjadrení SAD.

"Plánujeme nové trasy, chceme ešte viaxc prepojiť východ Slovenska s Poľskom," dodal Jančovič z Leo Express.

Súvisiace články