Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Novinárka z Washington Post bola na Slovensku. Napísala TÚTO recenziu
Zdielať na

Novinárka z Washington Post bola na Slovensku. Napísala TÚTO recenziu

KOŠICE/WASHINGTON / Novinárka z prestížneho plátku Washington Post Erica Rosenberg rada vyhľadáva krajiny, ktoré netrpia náporom turistov. Jednou z takých je určite aj Slovensko, a preto sa spoločne s partnerom rozhodla navštíviť Košice.

Svoj článok začala tým, že si myslela, že návštevou Slovenska urobila zlé rozhodnutie. S priateľom bola v Budapešti a rozhodla sa, že si autom zájdu aj do Košíc, aby spoznali našu krajinu. 

Šok vystriedal úsmev na tvári

"Keď sme s autom vchádzali do Košíc, prešli sme cez priemyselný okraj mesta, objavili sa panelákové sídliská z komunistickej éry. Nemohla som sa sťažovať, že ma nikto nevaroval. Kamaráti, ktorí precestovali Európu, mi doporučili, aby som sa Slovensku vyhla a išla radšej do Krakova," napísala v článku

Jednou z prvých vecí, ktoré ju šokovali, bolo ubytovanie v penzióne, ktorý mal vchod bez okien a nachádzal sa na špinavej ulici. V izbe nefungovala chladnička. 

"Slovensko navštívi ročne len 40-tisíc amerických turistov, kým jeho slávnejší sused, Česká republika, ich priťahuje státisíce. Väčšina tých, ktorí prídu, sa pravdepodobne len zastaví v Bratislave po ceste z Budapešti do Viedne. Ja som sa napriek tomu rozhodla obísť relatívne viac turisticky vyťaženú Bratislavu a západné Slovensko a vybrala som sa na východné Slovensko – a prišla som tam skľúčená," vysvetľuje svoje rozhodnutie novinárka.

​Keď sa zobudili do ďalšieho rána, vybrali sa na Hlavnú ulicu. "Hneď za rohom, cez grafitmi zohyzdenú ulicu s jedinou kaviarňou, stála uprostred neočakávane pekného a živého mestského centra skvostná a obrovská gotická katedrála. Pešia Hlavná ulica dlhá niekoľko blokov bola plná veľkolepých pamiatok, fontán, obchodov a budov z 13.-19. storočia. V kaviarňach servírovali čokoládové a zmrzlinové pochúťky také potešujúce a sofistikované ako hocikde v západnej Európe."

Čas zrevidovať turistických sprievodcov

Košice napokon prekonali ich očakávania. Okrem nich navštívili aj Levoču a Spišský hrad. "Napriek tomu, že na Slovensku má štatút ikony, o Spišskom hrade ste pravdepodobne nikdy nepočuli. Po 20 minútach jazdy autom z Levoče sa v diaľke zjavia rozľahlé ruiny jednej z najväčších pevností v strednej Európe – pamiatky UNESCO – najprv ako tajomné biele šmuhy na sviežo zelených kopcoch. Postupne sa múry a ruiny ležiace na hrebeni stali rozoznateľnými," opisuje.

Nenechali si ujsť ani túru v Slovenskom Raji, návštevu Starého Smokovca a Banskej Štiavnice. "Stredoveké mestá, prírodné krásy, kultúrne bohatstvo, veľkolepé hrady, úžasné jedlo a rozkvitajúca kultúra kaviarní – všetko za prijateľné ceny a bez davov turistov. Možno je čas zrevidovať turistických sprievodcov," dodala Rosenberg.

Súvisiace články