Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Slovensko má problém. Pašujú k nám migrantov vrtuľníkmi
Zdielať na

Slovensko má problém. Pašujú k nám migrantov vrtuľníkmi

VÝCHODNÉ SLOVENSKO/UKRAJINA / Pokúsili sa o útek a polícia musela použiť varovné výstrely. Takýto dramatický priebeh malo zadržiavanie Ukrajincov, ktorí vrtuľníkom prevážali nelegálnych migrantov na Slovensko. Zločinecké skupiny sú na východnej hranici problémom. V týchto dňoch sa v ukrajinskom Ľvove uskutočnilo rokovanie hlavných hraničných splnomocnencov Slovenskej republiky a Ukrajiny, kde jednou z tém bol aj spoločný postup pri riešení týchto prípadov.

Pre časté narušenie vzdušného priestoru zaviedli naše orgány letové pásmo so zvláštnym režimom do hĺbky 10 km od štátnej hranice. Zločinecké skupiny, a v poslednom čase aj nelegálne prelety ponad východnú hranicu, sú totiž stále najväčším problémom. Slovenská polícia preto pripravuje projekt ohľadom zisťovania narušenia vzdušného priestoru.

Rogalá, drony, ale aj vrtuľníky - pašovanie tovaru a ľudí vzdušnými prostriedkami je čoraz častejšie. Minulý rok polícia zadržala nad obcou Porožkovo dvoch Ukrajincov, ktorí vrtuľníkom prevážali nelegálnych migrantov. Prelet zaznamenali nad obcou Ubľa, vrtuľník neskôr pristál na Ukrajine. Dvoch ukrajinských pilotov polícia síce obvinila, no podľa posledných informácii bolo trestné stíhanie prerušené pre neprítomnosť obvinených.

Okrem narúšania vzdušného priestoru môže podľa vyjadrenia polície predstavovať podstatnú hrozbu odklon alebo otvorenie tzv. „novej migračnej trasy“ cez Čierne more, prípadne všeobecne cez územie Ukrajiny.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy