Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
TIPY A TRIKY: Takto začnite s behaním, radí odborník
Zdielať na

TIPY A TRIKY: Takto začnite s behaním, radí odborník

BRATISLAVA / Máte pocit, že je čas, niečo so sebou robiť? A pozdáva sa vám beh, ale nikdy ste ho nerobili? Tréner a olympionik Marcel Matanin vám poradí, ako začať práve s týmto športom.

Začíname s behaním

Podľa Marcela Matanina treba začať voľne a pomaly. "Nejakých 20 až 25 minút na začiatok, takzvané konverzačné tempo. Teda tempo, pri ktorom by sa človek vedel rozprávať. Pokiaľ to nejde v kuse, tak striedať beh a chôdzu. Tri minúty beh, dve minúty chôdza tých 25 minút," radí Marcel Matanin.

Ideálne je, ak by sme trénovali dva až trikrát do týždňa.

Ako nestratiť motiváciu

"Pri behu treba myslieť na príjemné veci. Treba nechať všetko doma a v práci a hlavu si naozaj vyvetrať," hovorí slovenský olympionik.

Nájdite si sparingpartnera

Je oveľa jednoduchšie nájsť si sparingpartnera. "Keď sa tí partneri rozprávajú, tak to aj rýchlejšie ubieha. Je to lepšia motivácia, ako ísť sám," hovorí Matanin.

Behať môže každý

Behať môže každý, na veku nezáleží. "Pokiaľ nemá problém s kĺbmi a srdcovocievne choroby, tak môže bežať každý," uviedol Marcel Matanin.

Výhody behu

"Behom sa posilní celková imunita organizmu, kardiovaskulárny systém. Vyplavujú sa endorfíny, ktoré nadobúdate. Po skončení behu príde pocit blaženosti. Pokiaľ sa tomu venuje trochu pravidelne, tak aj schudnete," vymenúva výhody behu Matanin.

Dôležitá je obuv 

Pri behaní je dôležitá aj obuv, aby netrpeli naše kĺby. "Najlepšie je ísť do obchodu, kde vám urobia scan chodidla," hovorí Matanin. Školení predavači vám poradia. Ak má bežec nevhodné tenisky, môže sa to prejaviť bolesťou. "Väčšinou trpia kolená a bedrové kĺby a potom aj chrbát," dodáva Matanin.

Súvisiace články