Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Milióny ľudí žijú v otrasných podmienkach. V Moskve zbúrajú 8 000 panelákov
Zdielať na

Milióny ľudí žijú v otrasných podmienkach. V Moskve zbúrajú 8 000 panelákov

MOSKVA / Miestne úrady v Moskve plánujú rozsiahlu modernizáciu bytového fondu. Celkom chcú zbúrať osemtisíc bytových domov, takzvaných Chruščoviek, ktoré vznikli v 50. rokoch minulého storočia za vlády Nikity Chruščova. Plán bude zahŕňať presídlenie 1,6 milióna ľudí.

Podľa starostu Mosvky Sergeja Sobjanina toto rozhodnutie nadväzuje na predchádzajúcu, skromnejšiu demoláciu asi 1700 nižších panelových domov z rovnakého obdobia. 

Lepšie zbúrať ako opraviť

Tie pomenovali po komunistickom vodcovi Nikitovi Chruščovovi, ktorý nechal postaviť milióny týchto domov z tehál a betónu po celom Sovietskom zväze. Vtedy mali stavby pomôcť prekonať nedostatok bytových jednotiek. Budovy ale neboli navrhnuté tak, aby prežili viac ako 25 rokov. Ich technický stav je alarmujúci.

"Množstvo ľudí žije v Moskve v nepohodlných bytoch v starých budovách," poukázal starosta na problém, ktorý trápi obyvateľov už celé roky. Demolácia dáva podľa Sobjanina väčší zmysel ako akýkoľvek pokus o opravu. 

Projekt bude vyžadovať značné investície a rovnako aj zmeny federálneho plánovacieho zákona. Nie je jasné, ako dlho bude proces trvať, avšak projekt má plnú podporu prezidenta Vladimira Putina. 

Súvisiace články