Polojasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na Sibíri vznikol obrovský kráter, odborníci ho nazvali Bránou do podzemia
Zdielať na

Na Sibíri vznikol obrovský kráter, odborníci ho nazvali Bránou do podzemia

SIBÍR / Neďaleko rieky Jany, ktorá preteká severovýchodnou časťou Sibíru, sa objavil zvláštny úkaz, ktorý si zatiaľ nikto nevie vysvetliť. V Jakutskej republike vzniká obrovský kráter, ktorý sa neustále zväčšuje.

Obrovská priepasť fascinuje a zároveň desí ruských geológov. Tento jav sa nachádza v odľahlom a neobývanom území Jakutskej republiky na Sibíri. Pre vedcov je táto "brána do podzemia" možnosť ako skúmať termafrost (dlhodobo zamrznuté povrchové oblasti). Výskum môže podľa odborníkov ukázať, ako sa na jeho zložení podieľa globálne otepľovanie a zmena klimatizácie. Existujú dva typy permafrostu. Prvý z nich pochovala doba ľadová a tisíce rokov je zakonzervovaný pod zemským povrchom. Druhý typ sa tvorí pod pôdou sám, napríklad vplyvom mrznutia podzemných vôd. Práve takýto termafrost skúmajú vedci v ruskej oblasti Batagay.

Kráter sa dá nazvať staronovým a začal vznikať už v 60. rokoch minulého storočia. Zväčšuje sa každým rokom a nikomu sa to zatiaľ nepodarilo vysvetliť. V piatok vydali ruské médiá správy o tom, že sa kráter zväčšil a tempo zväčšovania prudko narastá. Aktuálne sa zväčšuje približne o 15 metrov ročne a minulý rok, dokonca o pár metrov viac. Kráter, podľa všetkého začal vznikať nešetrným zásahom človeka v mieste, kde bol vyrúbaný rozsiahly les. Kráter je hlboký miestami až 86 metrov a na dĺžku má cez kilometer. 

Súvisiace články