Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Psy nás sledujú a hodnotia naše správanie, varujú vedci
Zdielať na

Psy nás sledujú a hodnotia naše správanie, varujú vedci

KJÓTO / Psychológ James Anderson z Kjótskej univerzity sa rozhodol, že svojimi pokusmi zistí, či hodnotenie správania druhých vedia posudzovať len ľudia alebo aj iné savce. Jeho pokusy so psami a opicami naznačujú, že zmysel pre etiku je medzi zvieratami ďaleko častejší, ako sme si doteraz mysleli.

Japonský tím vo svojom pokuse skúmal, či psy a kapucínske opice preferujú ľudí, ktorí sú k druhým dobrí. Vedci preto zvolili dva pokusy. V prvom pred zviera postavili človeka, ktorý nemohol otvoriť krabičku, v ktorej bola zatvorená hračka. "Náhodný okoloidúci" mu potom buď pomohol, alebo naopak ho ignoroval. Zvieratám následne ponúkli sladkosť od oboch dvojíc figurantov. V prípade, kedy človeku druhý pomohol, si psy ani opice nevyberali jedného človeka častejšie. Figuranta, ktorý pomoc odmietol poskytnúť, ale pri ďalšom kole rozdávania sladkostí väčšinou ignorovali.

Rovnako sa zachovali aj pri druhom pokuse, keď vedci testovali ich zmysel pre psravodlivosť. V tomto expwerimente podal prvý figurant tomu druhému tri loptičky. Ten sa s nimi chvíľu hral, v tom ďalšom nie. Psy i opice dali pri druhom kole rozdávania sladkostí opäť veľmi jasne najavo, že o človeka, ktorý sa správa nemorálne, príliš nestoja.

"Pokiaľ sa človek správa nespoločensky, tak to na nich pravdepodobne bude mať emocionálny dopad. Dlhý vzťah psov a človeka viedol k tomu, že sú psy extrémne citliví voči nášmu správaniu - nielen k nim, ale aj k iným ľuďom. Opice vo voľnej prírode používajú podobné procesy na to, aby sa rozhodli, s ktorým členom ich skupiny budú spolupracovať," uviedol Frans de Waal z Emoryho univerzity v Georgii.

Hlavný autor štúdie James Anderson poukazuje na to, že zvieratá sa v týchto prípadoch skutočne správajú veľmi podobne ako malé deti. Preto veria, že náš súčasný zmysel pre morálku môže mať základy práve v týchto jednoduchých evaluáciách, ktorých sú opice i psy schopné.

Frans de Waal ďalj priznáva, že budovanie reputácie je jedným zo základných mechanizmov, na ktorých je ľudská morálka založená. Psy i opice dávajú prednosť dobrým ľuďom.

Súvisiace články