Polojasno
17°
Bratislava
Lesana
5.5.2024
Eiffelova veža za sklom. Pamiatku bude chrániť bariéra z nepriestrelného skla
Zdielať na

Eiffelova veža za sklom. Pamiatku bude chrániť bariéra z nepriestrelného skla

PARÍŽ / Okolo Eiffelovej veže vznikne bariéra z nepriestrelného skla vysoká 2,5 metrov. Oznámila to parížska radnica. Sklenená stena, ktorá bude stáť 20 miliónov eur, nahradí bariéry, ktoré sú okolo najslávnejšej parížskej pamiatky od futbalového šampionátu Euro 2016.

"Nahradíme kovové pletivo sklenenými panelmi, ktoré návštevníkom a Parížanom zaistia príjemný pohľad na pamiatku zo Champs de Mars a z mostu Pont d´léna," oznámil Jean-François Martins z oddelenia pre cestovný ruch na parížskej radnici. 

Bernard Gaudillére zo spoločnosti pre rozvoj Eiffelovej veže povedal, že stena bude po obvode záhrad okolo veže. 

"Chceme vytvoriť prírodnú trasu s priechodnými kontrolami, ktorá prispeje k pohodliu návštevníkov a zjednoduší ich pohyb," povedal Martins. Dodal, že riziko teroristického útoku zostáva v Paríži značné a že najohrozenejším miestam, ku ktorým patrí aj Eiffelova veža, je potrebné venovať mimoriadnu pozornosť. Súčasný bezpečnostný okruh vymedzený bariérami a plotom bude podľa neho rozšírený aj na dve záhrady a jazerá v blízkosti veže. Vstup na priestranstvo bude zadarmo. Bariéra má byť na mieste do konca roka. 

Novú ochranu Eiffelovej veže budú financovať z fondu, z ktorého chcú v nasledujúcich 15 rokoch zlepšiť bezpečnostné opatrenia pri Eiffelovej veži a zmodernizovať prístup na ňu. Kritici tvrdia, že stena, hoci nepriestrelná, premení vežu v pevnosť. 

Sprísnené bezpečnostné opatrenia platia pre atentáty, ktoré otriasli Francúzskom v rokoch 2015 a 2016. Zomrelo pri nich hlavne v Paríži 238 ľudí, stovky utrpeli zranenia. Nový poplach vyvolal incident z 3. februára, kedy 29-ročný Egypťan napadol pri Louvri vojenskú hliadku, ktorá mladíka postrelila. 

Zdielať na

Súvisiace články