Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Robotická veda sa inšpiruje prírodou, napodobnili netopiera
Zdielať na

Robotická veda sa inšpiruje prírodou, napodobnili netopiera

USA / Tvorcovia z Kalifornského technického inštitútu sa snažili využiť prvky, vďaka ktorým veľmi obratne lietajú známe okrídlené cicavce. Napodobniť matku prírodu nie je v tomto prípade také jednoduché. Ani súčasná moderná technika nedokáže dať dokopy taký stroj, ktorý by presne kopíroval stavbu tela netopierov.

Robotický netopier je vlastne dron s krídlami. Jeho konštruktéri sa inšpirovali prírodou. Dron sa volá Bat Bot, čo sa dá preložiť ako Netopierobot. Skutočný netopier má v krídlach 40 kĺbov. Ak by sa niečo také konštruktéri pokúsili vyrobiť, buď by to nedržalo pokope, alebo by to bolo extrémne ťažké. Preto má Netopierobot len 9 kĺbov, ktoré poháňa niekoľko miniatúrnych motorčekov. Kostru robotického netopiera vyrobili z uhlíkových vlákien a potiahli veľmi tenkou membránou zo silikónu. Vďaka tomu váži len 85 gramov. V tejto váhe je aj všetka elektronika a batéria.

Tvorcovia tvrdia, že manévrovacími schopnosťami vo vzduchu sa ich výtvor blíži skutočným netopierom. "Vieme, že netopiere zvládajú úžasné manévre, ako je napríklad dosadanie dolu hlavou alebo veľmi prudké zmeny smeru. Preto sme let netopierov považovali za svätý grál týchto vzdušných dronov," hovorí tvorca Netopierobota, Soon-Jo Chung. Zaujímavé je aj to, že tento lietajúci stroj lieta sám. Nemá žiadne diaľkové ovládanie, je to robot. Zatiaľ síce výkonom neohuruje, ale takéto stroje vraj majú budúcnosť. Dokážu totiž lietať aj v stiesnených priestoroch a lepšie sa vyhýbať prípadným prekážkam. Malé robotické netopiere by mohli už onedlho pomáhať napríklad pri záchranných alebo pátracích operáciách.

Súvisiace články