Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Ako rýchlo zaspať po precitnutí uprostred noci? Lekári poznajú odpoveď
Zdielať na

Ako rýchlo zaspať po precitnutí uprostred noci? Lekári poznajú odpoveď

BRAITSLAVA / Poruchami spánku trpí v modernej spoločnosti stále väčšie percento ľudí. Stres z nespavosti sa potom často premieta aj do ďalších zdravotných ťažkostí. Náhle prebudenie v noci, jeden z príznakov nespavosti, pozná drvivá väčšina z nás. Ako teda predísť zväčšeniu už existujúcich problémov a navrátiť sa uprostred noci pokojne do spánku? Na to odpovedá nová kniha doktora Michaela Breusa.

Obsiahle oznámenie uznávaného špecialistu na kvalitu ľudského spánku sa zjednodušiť pomocou dvoch základných tipov. Dr. Breus za prvé radí, aby sme po nechcenom prebudení nevstávali, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Aj obyčajné posadenie sa na posteli totiž zintenzívni tlkot srdca a príliš vysoká tepová frekvencia nám bráni v spánku, píše portál reflex.cz.

Ak teda po nočnom prebudení máte vo zvyku chodiť na záchod, čo podľa dr. Breus robí drvivá väčšina ľudí, zostanete hore určite dlhšie. Ideálna tepová frekvencia pre zaspanie sa rôzni, ale dá sa povedať, že sa pohybuje zhruba okolo 60 tepov za minútu. Aj obyčajné posadenie sa na posteli rýchlosť bitia srdca zvýši nad požadovaný limit, pretože srdcový sval musí naraz pri pumpovaní prekonávať aj gravitáciu.

Druhou radou varuje dr. Breus pred prípadným pohľadom na hodiny či mobilný telefón. Ľudia tým podľa odborníka prejavujú iracionálny strach z toho, že sa nevyspia dostatočne. Jedna prebdená noc pritom nie je podľa odborníkov žiadnou tragédiou. Je preto lepšie sa pohľadu na hodiny vyhnúť úplne. Prípadný strach z nevyspania a s ním spojený stres zvýši tepovú frekvenciu natoľko, že je následný spánok takmer nemožný.

Keby vám napriek uvedeným radám predsa len trvalo zaspatie dlhšie, nemusíte zúfať. Aspoň teda v prípade prvotného zaspania. To má totiž podľa Dr. Breusa trvať zhruba 20 minút. Naopak ak spíte hneď potom, čo vaša hlava dopadne na vankúš, tak je to zlé znamenie. Okamžité zaspanie je totiž jedným z hlavných príznakov spánkovej deprivácie.

Súvisiace články