Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Idete zošalieť zo zvuku chrúmania či prehĺtania? Toto je príčina
Zdielať na

Idete zošalieť zo zvuku chrúmania či prehĺtania? Toto je príčina

LONDÝN / Sú zvuky, na prvý pohľad tiché a nenápadné, ktoré dokážu aj tak dostať ľudí do vývrtky. Napríklad chrúmanie, dýchanie či prehĺtanie. Vedci dali tomuto stavu aj názov - ide o misofóniu. Je to neurologická porucha, pri ktorej špecifické zvuky vyvolávajú abnormálnu reakciu.

Vedci vo Veľkej Británii preukázali, že mozog niektorých ľudí reaguje na isté zvuky prehnane. Hnev, odpor a panika ústiace až do úteku od zdroja zvukov. Môže ísť pritom o zvuky rôzneho charakteru a hlasitosti. Nejde pritom o všeobecne neobľúbené zvuky, ako napríklad škriabanie nechtom o tabuľu. Sú to aj zvuky, ktoré takmer nepočuť, ako napríklad dýchanie, či prehĺtanie. Patria tam aj chrumkavé čipsy, pričom ľudí s misofóniou vytočí už otváranie balíčka a očakávanie toho, čo bude nasledovať. Nepríjemne vnímajú aj čistenie zubov, mľaskanie, sŕkanie, povzdychy, zívanie, kýchanie, poťahovanie nosom, kašeľ, žuvanieči chrápanie. 

Vedci skenovali mozog 20 ľudí s misofóniou a 22 ľudí bez tohto stavu. Počas magnetickej rezonanciie pustili ľuďom rôzne zvuky, ako napríklad zvuk ďažďa, krik, či zvuky, ktoré vytvára telo. Výsledky publikované vo vedeckom magazíne Current Biology odhalili, že časť mozgu, ktorá prepája zmysly s emóciami, anteriórny inzulárny kortex, bola pri misofónii obzvlášť aktívna. No kým krik a zvuk dažďa s misofonikmi nič nerobil, boli to práve zvuky tela, ktoré ich privádzali do vývrtky. Reakciou bol prevažne hnev, pričom kofeín a alkohol stav ešte zhoršuje. Liečba neexistuje, jedinou pomocou sú štuple do uší. Vedci však pracujú aj na lepšom riešení, zatiaľ je v hre presne cielený slabý eletrický impulz, ktorý by mal mozgovú funkciu upraviť. 

Pozrite si archívnu reportáž o nepríjemných zvukoch.

Súvisiace články