Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Baktérie odolné voči antibiotikám sú už v Európe. Zomrie veľa ľudí
Zdielať na

Baktérie odolné voči antibiotikám sú už v Európe. Zomrie veľa ľudí

BRATISLAVA / Vedci a lekári už celé roky varujú pred nadmerným a nesprávnym používaním antibiotík. To totiž priamo ovplyvňuje schopnosť baktérií získať odolnosť voči týmto liekom. A nočná mora je tu - v USA majú prvý prípad pacientky, v ktorej sa našli baktérie, odolné voči všetkým dostupným druhom antibiotík. Stále odolnejšie baktérie máme však aj v Európe.

Niektoré baktérie, najmä kým sú len na povrchu našej pokožky, je jednoduché zabiť. Stačí napríklad alkohol. V našom tele žijú aj miliardy zdraviu prospešných či neškodných baktérií. No a potom sú tu superbaktérie. "Naozaj sa vyskytujú baktérie, ktoré sú rezistentné voči všetkým typom a dokonca aj napríklad voči kolistínu, čo je viacmenej antibiotikum poslednej voľby, ktoré bolo účinné ešte na všetko a v súčasnosti máme kmene, ktoré sú odolné aj voči tomuto antibiotiku," uviedla bochemička Lucia Bírošová.

V americkej Nevade nedávno zomrela pacientka, v ktorej sa nachádzali baktérie odolné voči všetkým 26. druhom dostupných antibiotík. 

"Na Slovensku sa doposiaľ neizoloval klinický kmeň takzvanej superbaktérie, ktorá by bola odolná na všetky dostupné antibiotiká," informuje hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva Zuzana Drobová. Podľa odborníkov netreba prepadať panike, ale treba začať problém brať naozaj vážne. "Keď dostanú tento špeciálny kmeň, bohužiaľ, tí pacienti zomrú. Najbližších päť rokov očakávam, že bude zomierať veľa ľudí," dodáva profesor Vladimír Krčméry.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy