Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Antibiotiká prestávajú pomáhať. Američanka zomrela na neobvykle rezistentnú infekciu
Zdielať na

Antibiotiká prestávajú pomáhať. Američanka zomrela na neobvykle rezistentnú infekciu

NEVADA / Sedemdesiatročná žena z Nevady prišla v auguste minulého roka do nemocnice so zdanlivo banálnym opuchom pri pravom bedre. Spôsobila ho infekcia a tak jej lekári predpísali antibiotiká. Tie ale nezabrali. Postupne preto skúšali ďalšie a ďalšie, až vystriedali všetkých 26 druhov, ktoré sa v Spojených štátoch používajú. Bez úspechu. Pacientka o niekoľko týždňov neskôr zomrela.

Lekári poslali vzorky infekcie do federálneho Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb, kde zistili, že smrť spôsobila Klebsiella pneumoniae. Baktéria, ktorá sa bežne vyskytuje v tráviacom trakte človeka. V tomto prípade využila oslabenie tela 70-ročnej ženy a infikovala zlomeninu bedra. Americká agentúra potvrdila, že na vzorke nezaberali žiadne schválené antibiotiká vrátane Clistinu, ktorý sa využíva ako posledná záchrana.

Odborníci spájajú ochorenie s faktom, že Američanka bola opakovane hospitalizovaná v Indii, kde ju baktéria pravdepodobne napadla. V čisto európskych podmienkach tak podobný prípad zatiaľ nehrozí. Aj napriek tomu by sme sa mali mať podľa odborníkov na pozore. Niektorí lekári dokonca tvrdia, že stojíme na pokraji "post-antibiotickej éry".

"Stále je to veľmi nezvyčajné, aby bola bakteriálna infekcia rezistentná voči tak veľkému množstvu antibiotík. Našťastie ide len o extrémne prípady, ale čoskoro by sa mohli stať bežnými. Jednoduchosť cestovania túto variantu len približuje," uviedol pre BBC doktor David Brown, ktorý je vedúcim výskumu antibiotík vo Veľkej Británii.

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články