Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Slováci stavajú najväčšiu budovu Európy
Zdielať na

Slováci stavajú najväčšiu budovu Európy

VARŠAVA / Slovenský developer HB Reavis patriaci miliardárovi Ivanovi Chrenkovi začal stavbu jedného zo svojich najvýstavnejších projektov - VARS Place. Varšavský mrakodrap by sa s 310 metrami mal stať najvyššou budovou v Európskej únii.

Celý komplex budov s kanceláriami, obchodnými plochami aj reštauráciami ponúkne v centre Varšavy 140 tisíc štvorcových metrov. Kancelárske plochy majú okupovať medzinárodné spoločnosti i start-upy a sídliť v komplexe má i veľké coworkingové centrum.

Stavba by mala byť hotová v roku 2020. Komplex bude pozostávať z dvoch nižších budov (19 a 21 podlažných) od architektonickej firmy Hermanowicz Rewski a hlavne z viac ako dvojnásobne vysokého mrakodrapu. Ten navrhlo architektonické štúdio Foster + Partners a so svojimi 310 metrami (230 metrov má hlavná budova, do 310 sa šplhá nadväzujúci veža) bude najvyššou budovou Poľska.

"Sme presvedčení, že sa z Vars Place stane mimoriadna destinácia, nové poľské centrum miestneho i medzinárodného obchodu a odpočinku," uviedol k projektu pre český portál iDnes generálny riaditeľ HB Reavis Group Pavel Trenka.

Pri hľadaní rekordov sa tentoraz netreba obmedzovať na stredoeurópsky primát, za ktorý možno označiť kadečo, ale dá sa povedať, že nová veža bude aj najvyššou budovou na území Európskej únieToto prvenstvo aktuálne drží londýnsky Črep (The Shard). Jeho najvyšší bod je jednak o pár decimetrov bližšie zemi ako špička budovanej varšavskej veže, zároveň pravdepodobne túto štatistickú kolónku opustí potom, čo Spojené kráľovstvo v rámci odhlasovaného brexitu opustí .

Súvisiace články