Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Zem zasiahla magnetická búrka, jej vplyv pociťujú aj ľudia
Zdielať na

Zem zasiahla magnetická búrka, jej vplyv pociťujú aj ľudia

SLOVENSKO / V týchto dňoch zasiahne našu Zem magnetická búrka spôsobená výbuchmi na povrchu Slnka. Podľa odborníka ide o bežný jav, no ťažko povedať, do akej miery ovplyvnila náš život. Deformáciu magnetického poľa ale údajne pociťuje až 90 percent ľudí.

Ak ste v posledných dňoch o čosi viac nervóznejší alebo vás bolí hlava, možno nebude chyba vo vás. Za všetkým môže byť Slnko.

V súčasnosti je v aktívnej fáze svojho 11-ročného cyklu, ktorý sa začal v roku 2008. Slnečné erupcie sú síce na povrchu Slnka bežné, no môžu deformovať magnetické pole Zeme. A práve jeho narušenie v týchto dňoch môžeme pociťovať aj my.

"Ľudia to pociťujú väčšou nervozitou. Štatistiky dokazujú, že sú nepozornejší. Pri veľkých zmenách magnetického poľa dochádza k väčšiemu počtu dopravných nehôd. Pri magnetických búrkach je porucha satelitov, porucha GPS signálov," vysvetľuje riaditeľ vihorlatskej hvezdárne Igor Kudzej.

Magnetické búrky podľa odborníka môžu predstavovať hrozbu pre ľudstvo iba v prípade, ak by išlo o masívne výbuchy na povrchu Slnka. V 80. rokoch silná erupcia spôsobila vyradenie elektrárne v Kanade.

Kedy sa aktuálna magnetická búrka skončí, odborníci určiť nedokážu. Erupcie na Slnku sú totiž náhle výbuchy s rôznou intenzitou. "Preto je veľmi dôležité sledovať aktivitu Slnka, slnečných erupcií a magnetického poľa a podľa toho možno aj regulovať niektoré svoje občianske činnosti," uzatvára odborník.

Súvisiace články