Zatiahnuté, dážď
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Tony potravín končia v odpadkových košoch, výdaj po záruke viazne
Zdielať na

Tony potravín končia v odpadkových košoch, výdaj po záruke viazne

BRATISLAVA / Tisíce ton potravín, ktorým nič nie je, končia každý rok v odpadkových košoch. Dôvodom je, že prekročili dátum minimálnej trvanlivosti. Zmenu má priniesť zákon, ktorý od začiatku roka obchodníkom umožňuje darovať jedlo po záruke.

O povolenie zatiaľ požiadalo päť organizácii.

Pobočku katolíckej charity v Spišskej Novej Vsi zaregistrovali na potravinovej a veterinárnej správe. Teoreticky by tak mohli spustiť výdaj potravín po záruke, no zatiaľ s tým nezačali. Nie je totiž jasné, ako majú ďalej postupovať a ako sa darcovia o nich dozvedia.

"Neexistuje zoznam, na ktorom by sme figurovali ako oprávnený poberateľ vo vzťahu k reťazcom alebo maloobchodným predajniam," vysvetľuje hovorca charity Ján Michalský.

V réžii organizácií

Ministerstvo pôdohospodárstva im ale odkazuje - po registrácii to už áte výlučne vo svojej réžii.

"Po obdržaní potvrdenia o registrácii je už čisto na charitatívnych organizáciách a ich iniciatíve, aby komunikovali s reťazcami a reštauráciami a dohodli si, ako získavať potraviny," informoval hovorca rezortu pôdohospodárstva Vladimír Machalík.

Cestoviny, sušené strukoviny, ryža, ale aj konzervy, čokoláda a rôzne cukrovinky. Tieto potraviny si svoju chuť a kvalitu uchovávajú aj niekoľko mesiacov po uplynutí minimálnej trvanlivosti.

"Za obchodné reťazce môžem povedať, že ako náhle má potravina ukončenú trvanlivosť, ide do skladu, tam sa označí a nesmie sa už predávať," uviedla Katarína Fašiangová zo Slovenskej asociácie moderného obchodu.

Súvisiace články