Oblačno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Čína oslávila príchod nového roku, je v znamení ohnivého kohúta
Zdielať na

Čína oslávila príchod nového roku, je v znamení ohnivého kohúta

PEKING / Čína v noci z piatka na sobotu oslávila príchod nového lunárneho roka, ktorý je v znamení kohúta. Tisíce ľudí sa v sobotu podľa agentúry AP vydávajú do chrámov, zapaľujú vonné tyčinky, modlia sa za šťastie a zdravie a navštevujú príbuzných a známych. Príchodu nového roku, ako každoročne, predchádzala niekoľkohodinová blýskavá vlastenecká televízna šou s mnohomiliónovou sledovanosťou, ktorej hlavnými aktérmi boli tento rok čínski astronauti.

Jedenástka kozmonautov vystúpila na hlavnom pódiu s obrou čínskou vlajkou v pozadí. Bol medzi nimi aj prvý Číňan vo vesmíre Jang Li-wej. Hviezdou večera bol podľa agentúry Reuters osol, ktorý sa klaňal na prianie a potriasal kopytom s vystupujúcimi. 

V centrálnom chráme v Pekingu sa v sobotu čaká na 80 000 ľudí, informovala čínska štátna televízia. K ďalším novoročným tradíciám patrí jedenie taštičiek plnených mäsovou plnkou so zeleninou a odpaľovanie ohňostrojov. Hlučné petardy, rakety a ďalšia zábavná pyrotechnika majú zaháňať zlých duchov. Ľudia sa tiež vzájomne navštevujú, vláda podľa agentúry Reuters očakáva až tri miliardy presunov. 

Úrady v Pekingu už v piatok vyzvali obyvateľov, aby ohňostroje neodpaľovali a neprispievali tým k ďalšiemu znečisteniu ovzdušia. V centrálnej čínskej provincii Che-nan úrady ohňostroje v meste úplne zakázali. Mnoho ľudí si ale napriek tomu v metropole ohňostroje neodpustilo a obyvatelia mesta sa tak podľa Reuters prebudili do hustého a dusivého smogu. Vedenie mesta uviedlo, že koncentrácia škodlivých častíc bola v sobotu ráno druhá najhoršia za posledných päť rokov. 

Kohút je desiatym znamením čínskeho horoskopu a pre rok 2017 k nemu pripadá aj oheň. Podľa astrológov by mal rok ohnivého kohúta byť v znamení spravodlivosti, odvahy, snahy a kreativity. Nie je príliš vhodný na zmeny a riskantné projekty. Rok kohúta potrvá od 28. januára 2017 do 15. februára 2018. Potom prevezme vládu pes. 

Zdielať na

Súvisiace články