Zatiahnuté
17°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Pomsta - robí nás skutočne šťastnejšími, tvrdia vedci
Zdielať na

Pomsta - robí nás skutočne šťastnejšími, tvrdia vedci

NEW YORK / Pomsta - to je tak trochu ako zjesť na posedenie celú tortu alebo kartón zmrzliny, alebo poslať zákernú sms správu svojej bývalej či bývalému. Áno, vtedy to vyzerá ako dobrý nápad, ale rýchlo človeku dôjde, že to bola veľká chyba. Problém je, že je ťažké si uvedomiť dlhodobé následky, keď v ten moment to človeku poskytne úžasnú útechu. Obzvlášť keď, ako dokazuje nedávna štúdia v odbornom časopise Journal od Personality and Social Psychology, pomsta voči ľuďom, čo človeku ublížili, ich naozaj robí podstatne šťastnejšími, napísal spravodajský server New York Magazine.

V prvej časti štúdie autori požiadali skupinu dobrovoľníkov, aby napísali osobnú esej. Eseje si potom navzájom vymenili s tým, že im na ne druhý napíše úprimnú hodnotiacu reakciu. V niektorých prípadoch ale namiesto skutočnej spätnej väzby dostali vopred napísané hanlivé hodnotenie posudzujúce ich písanie i ich samých. 

Vedci potom všetkým rozdali voodoo bábiky s vysvetlením, že si majú predstaviť, že bábika predstavuje osobu, ktorá ich v domnelom hodnotení tak veľmi urazila. A ukázalo sa, že zapichnutie niekoľkých špendlíkov do handrovej postavičky dokázalo značne zlepšiť náladu účastníkov. 

Vedci si ale kládli otázku, či tento pokus jasne preukázal spojenie medzi pomstou a zámerom pomstiť sa. Áno, účastníci využili príležitosť, aby sa svojim spôsobom pomstili nepriateľom. Ale boli by ochotní sami podobnú príležitosť vyhľadať, aby sa cítili lepšie? 

S cieľom nájsť odpoveď na túto otázku si autori štúdie našli inú skupinu dobrovoľníkov, ktorým dali pilulku, ktorá údajne zostrí ich poznávacie schopnosti. V skutočnosti ale išlo o placebo. Niekoľkým účastníkom tiež vedci nahovorili, že pilulka má aj schopnosť stabilizovať ich náladu, a že sa teda budú psychicky cítiť lepšie, kým jej efekt nevyprchá. 

Po prehltnutí pilulky hrali hráči tímovú počítačovú hru, ktorá ale bola naprogramová tak, aby niektorí mali dojem, že ich spoluhráči ignorujú. 

Možnosť trestu

Po skončení hry vedci ponúkli dobrovoľníkom možnosť "potrestať" tímových kolegov vyslaním nepríjemného hlasného zvuku do slúchadiel. Väčšina tých, čo sa cítili ukrivdení, sa pre tento krok rozhodla. 

Tí hráči, ktorí verili, že im pilulka stabilizovala náladu - a že sa teda nebudú cítiť lepšie, ak spoluhráčov "potrestajú" - túto možnosť nevyužili. Inými slovami si účastníci nielen užili pomstu za domnelú krivdu. Vyhľadali ju aj ako spôsob, ako sa cítiť lepšie. 

Nie je to veľmi lichotivé zistenie stavu našej kolektívnej psychiky, ale zároveň ide o jednu z vecí, ktoré je dobre vedieť, dodáva New York Magazine. Pokiaľ si túto skutočnosť budeme uvedomovať, možno sa nám podarí hnev a túžbu po pomste presmerovať do niečoho produktívnejšieho. A pokiaľ všetko zlyhá - pri troche starého, dobrého nadávania sa človeku tiež uľaví a nemusí sa mstiť.

Zdielať na

Súvisiace články