Jasno
19°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Donald Trump pozastavil program USA na prijímanie utečencov
Zdielať na

Donald Trump pozastavil program USA na prijímanie utečencov

WASHINGTON / Exekutívny príkaz o prísnejšom preverovaní imigrantov, ktorý v piatok podpísal nový americký prezident Donald Trump, pozastavuje na 120 dní program Spojených štátov na prijímanie utečencov. Až do odvolania zakazuje vstup do USA migrantom zo Sýrie. Vyplýva to z textu dokumentu. Trumpov príkaz ďalej na 90 dní zakazuje vstup do USA ľuďom zo siedmich krajín, s ktorými sa spájajú obavy z terorizmu.

Podľa amerického ministerstva zahraničných vecí sa toto opatrenie týka Iránu, Iraku, Líbye, Somálska, Sudánu, Sýrie a Jemenu, teda krajín s prevažne moslimským obyvateľstvom, napísala agentúra AP. 

"Zavádzam nové preverovacie opatrenie, aby som udržal radikálnych islamských teroristov mimo Spojených štátov. Nechceme ich tu," povedal prezident pri podpise príkazu. "Chceme prijímať len tých, ktorí budú našu krajinu podporovať," dodal. 

Výbor americko-islamských vzťahov (CAIR) uviedol, že v pondelok podá žalobu, v ktorej spochybní ústavnosť Trumpovho príkazu. Podľa CAIR neexistuje žiadny dôkaz, že utečenci sú hrozbou pre národnú bezpečnosť. Neústavnosť by podľa niektorých právnych expertov citovaných agentúrou Reuters mohla spočívať v tom, že príkaz zároveň dáva ministerstvu pre vnútornú bezpečnosť priestor na uprednostňovanie migrantov utekajúcich pred náboženskou perzekúciou. Trump už predtým uviedol, že týmto krokom chce pomôcť kresťanom v Sýrii. 

Prísľub zákazu

Počas predvolebnej kampane používal Trump ostré slová na adresu obyvateľov moslimských krajín, vrátane prísľubu zákazu vstupu všetkých moslimov na americké územie, ktorý neskôr zmiernil. Krok, k akému teraz pristúpil, sľuboval dlhodobo. 

Príkaz má okamžitú platnosť a podľa Reuters spôsobil chaos a zmätok potenciálnym cestovateľom s iránskymi, irackými, líbyjskými, somálskymi, sudánskymi, sýrskymi a jemenskými pasmi. Podľa združenia Moslimskí advokáti by sa ľudia s danými pasmi a s takzvanými zelenými kartami, umožňujúcimi žiť a pracovať v Spojených štátov, mali poradiť s imigračnými právnikmi, kým vycestujú z krajiny alebo sa do nej budú chcieť vrátiť. 

Trumpov príkaz odsúdili aj predstavitelia Demokratickej strany ako "neamerický". Podľa nich poškodí povesť USA ako krajiny, ktorá je k imigrantom ústretová. Vodca demokratickej menšiny v Senáte Chuck Schumer vo vyhlásení napísal, že Soche slobody "tečú slzy". Zdôraznil, že prijímanie utečencov nie je len humánne, ale tiež pomáha ekonomike. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy