Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na východe Slovenska presúvajú rieku
Zdielať na

Na východe Slovenska presúvajú rieku

ZBUDSKÉ DLHÉ / V Zbudskom Dlhom prekladajú rieku. Laborec podmýva železničnú trať a hrozí jej zrútenie, a tak vodohospodári musia časť rieky presunúť o niekoľko metrov ďalej. Narazili ale na odpor rybárov aj ochranárov.

Vodný tok Laborca podmýva železničnú trať. Aj preto majú vlaky na tomto úseku zníženú rýchlosť. Rieka sa pred časom samovoľne presmerovala, čo malo za následok podmytie a zosun svahu. Ešte v pondelok tiekol Laborec pri trati. Časť toku odvtedy už presunuli o niekoľko metrov ďalej. Vodohospodári narazili na odpor rybárov aj štátnej ochrany prírody.

V navrhovanom území európskeho významu za obcou totiž aktuálne pracujú ťažké mechanizmy napriek tomu, že tam žijú živočíchy, ktoré chráni zákon. "Vydra riečna, bobor vodný, je tu mrena, je tu hrúz keslerov, hrúz fúzatý, všetky tieto ryby môžu byť úpravou dotknuté," upresňuje Anna Macková z CHKO Východné Karpaty. Podľa Adriána Skysľáka zo Slovenského rybárskeho zväzu v Humennom mali vykonať opatrenia na jeseň 2016, tak by sa straty na rybách a živočíchoch minimalizovali. Vodohospodári argumentujú, že prístup vedie cez obhospodarovanú pôdu a navyše museli čakať, kým pôda zamrzne, aby sa tam vôbec ťažké mechanizmy dostali. Verejný záujem je už teraz, podľa nich, pre kritickú situáciu nadradený nad ochranu prírody.

Súvisiace články