Zatiahnuté
21°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Pred 72 rokmi oslobodili koncentračný tábor v Osvienčime
Zdielať na

Pred 72 rokmi oslobodili koncentračný tábor v Osvienčime

OSVIENČIM / Milión až 1,5 milióna ľudí. Taký je odhadovaný počet obetí, ktoré počas druhej svetovej vojny zomreli v nemeckom koncentračnom a vyhladzovacom tábore v poľskom Osvienčime. V piatok je to presne 72 rokov, čo ho oslobodila sovietska armáda.

Poľsko a spolu s ním aj celý svet si v piatok pripomína 72. výročie od oslobodenia bývalého nacistického koncentračného tábora v Poľsku. Pri tejto príležitosti si prišlo svojich kamarátov ale zároveň aj hrôzy, ktoré tu prežili, pripomenúť niekoľko desiatok bývalých väzňov. "Z vagónu vystúpili ľudia, pekne oblečení spoločne s batožinou. A Nemci ich nahnali priamo do plynových komôr a do krematória. Ako sme neskôr zistili, nik z nich netušil, že ide na istú smrť. Boli to francúzski a belgickí židia," opisuje bývalý väzeň.

"Spomínam si ako som v niektorom bloku ležal na zemi 4 mesiace! Len preto, lebo som za povstania ukradol 3 chleby," hovorí bývalý väzeň. Osvienčim bol jeden z najväčších vyhladzovacích táborov v bývalej tretej ríši. Na jeho území pritom zomrelo až niekoľko miliónov ľudí. Miestne múzeum sa ale pri príležitosti osláv jeho oslobodenia rozhodlo zverejniť aj bývalý zoznam všetkých SS-ákov, ktorí tu kedysi slúžili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy