Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Nemecký pas otvára dvere do najväčšieho počtu krajín na svete
Zdielať na

Nemecký pas otvára dvere do najväčšieho počtu krajín na svete

BERLÍN / Nemci majú najsilnejší cestovný pas na svete, pretože sa s ním dostanú do najväčšieho počtu krajín bez víz či s vízom automaticky udeleným po príchode.

Držitelia nemeckého pasu majú aktuálne dvere otvorené do 157 štátov. Vyplýva to z Pasového indexu, ktorý zostavuje svetová finančná poradenská firma Arton Capital.

Desiate Slovensko

Podľa indexu, ktorý bol aktualizovaný minulý týždeň, sa o druhé miesto delí Singapur a Švédsko s bezvízovým vstupom do 156 štátov. Na treťom mieste je Veľká Británia, Dánsko, Fínsko, Francúzsko, Nórsko, Španielsko, Švajčiarsko a USA s voľným vstupom do 155 krajín.

Slovensko je desiate. Môžeme vycestovať do 148 zemí bez víza či s vízom udeleným po príchode do krajiny. Na poslednej priečke je Afganistan s bezvízovým stykom s 23 štátmi.

Index porovnáva pasy všetkých 193 členských krajín OSN plus šiestimi územiami - Taiwanu, Macaa, Hongkongu, Kosova, Palestíny a Vatikánu.

Arton Capital zostavil aj zoznam najotvorenejších krajín na základe počtu štátov, ktorí občanov na svoje územie pustia bez víza či s jeho udelením po príchode. Na špičke je uinea-Bissau, Kambodža, Komory, Madagaskar, Mauretánia, Mikronézia, Mozambik, Samoa, Seychely, Togo, Tuvalu, Uganda a Východný Timor.

Súvisiace články