Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Vozíte dieťa v autosedačke? Pozor, táto chyba ho môže stáť život
Zdielať na

Vozíte dieťa v autosedačke? Pozor, táto chyba ho môže stáť život

BRATISLAVA / Ak cestujete autom, mali by ste zbystriť pozornosť. Hrubé kabáty a bundy, ktoré nás chránia pred zimou, môžu byť pri dopravnej nehode životu nebezpečné. Ohrozené sú najmä malé deti.

Experti z ADAC zverejnili na Youtube výsledky crash testov, ktoré jasne dokazujú, aké nebezpečné je prevážať dieťa v hrubom páperovom oblečení. "Pri náraze to auto býva v rôznej pozícii a to dieťa vyletí ako strela do vzduchu. Preto ak nie je dobre pripútané, môže sa z pásov uvoľniť a vyletieť," vysvetľuje importér autosedačiek Igor Kněžek. Potvrdzuje to aj dopravný analytik Maroš Palesch, ktorý správanie sa bezpečnostných pásov vysvetlil na vlastnom tele. "Hrúbka bundy v zadu 2 cm, vpredu tiež 2 centimetre. Tam vzniká ten hluchý priestor, ktorý v prípade nárazu spôsobí, že to dieťa nie je dobre fixované v tej autosedačke," opisuje Palesch.

Experti preto odporúčajú buď auto vopred vykúriť, alebo dieťa bundou prikryť. Mnohí si však dobre uvedomujú, že najmä rodičia malých detí žijú v pernamentnom strese a pri krátkych trasách zvyknú svoje ostražité rodičovské oko prižmúriť.

Súvisiace články