Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dvadsať užitočných tipov na facebooku, ktoré vám uľahčia život
Zdielať na

Dvadsať užitočných tipov na facebooku, ktoré vám uľahčia život

BRATISLAVA/KALIFORNIA / Robert Scoble z Kalifornie nedávno zverejnil 22 užitočných a menej známych facebookových trikov, o ktorých mnohí z nás netušili. Pozrite si niektoré z nich.

1. Zdieľajte iba tri príspevky o veciach, ktoré vás zaujímajú, aby ste sa o danej téme dozvedeli čo najviac. 

noviny.sk

2. Napíšte päť príspevkov na rovnakú tému. Uvidíte ešte viac zdieľaných vecí, ktoré sa týkajú danej témy. "Spomínam si, keď som písal o zemetrasení v Napa. Moje príspevky sa za 30 sekúnd stali správami o zemetrasení," cituje portál BrightSide.me Roberta Scobla. 

3. Nastavte si súkromie. Nechajte ľudí sledovať vás, ale nemusíte si ich pridávať medzi priateľov. Potom zdieľajte príspevky na vašom profile. Uvidíte, čo sa stane. Nájdete príspevky, ktoré budú zdieľať aj cudzí ľudia. Väčšina z užívateľov má príliš striktne nastavené súkromie. Stále si môžete nastaviť viditeľnosť príspevkov len pre rodinu, aj keď zapnete "folowing" (sledovanie). Pri každom príspevku si môžete nastaviť súkromie zvlášť. 

noviny.sk

4. Uistite sa, že informácie o vás sú najčerstvejšie. Tým, ktorí vás hľadajú, pomôže k tomu zavináč. Napríklad "@novinysk".

5. Vašich priateľov môžete rozdeliť do kategórií. Napríklad do kategórie "najbližší priatelia" alebo "známi". Scoble to odporúča, pretože to sprehľadní takzvaný "newsfeed". "Ja mám medzi blízkymi priateľmi len desať ľudí, ostatných mám medzi známymi," dodáva Scoble. 

6. Ak chcete vysoký dosah svojich príspevkov, odstráňte z priateľov tých, ktorí nič na facebook nepridávajú. Facebook sa totiž správa tak. že vaše príspevky uverejňuje len niektorým ľuďom. Tí priatelia, ktorí vám nikdy nič nelajkli, nezdieľali, nekomentovali či nikdy nepísali svoje vlastné príspevky, vám uškodia. 

7. Uistite sa, či lajkujete, komentujete a zdieľate. Podľa toho facebook vie, aké veci zdieľate a ktoré by ste radi videli. 

8. Skryte príspevky, ktoré vidieť nechcete. "Napríklad ja som schoval všetky "selfie", veci s citátmi, memes a celkovo všetky veci, ktoré ma robia hlúpejšími. Vtipné, teraz mi facebook ukazuje oveľa menej takýchto vecí," hovorí Robert Scoble. Každý príspevok má "toto nechcem vidieť" v rozbalovacej ponuke na pravej strane každého príspevku. Slúži na to, aby sme mohli schovávať príspevky, ktoré nás nezaujímajú a nemajú pre nás veľký zmysel. 

9. Nesledujte ľudí, ktorí sú príliš "hluční". Môžu sem patriť aj vaši skutoční priatelia či rodina, ak ich dáte do zoznamu. Stále ich príspevky môžete vidieť, ak kliknete na zozbam. Ale vaša nástenka bude čistejšia.

noviny.sk

10. Aspoň raz za mesiac si pozerajte svoju stránku s udalosťami. Uistite sa, že ste odmietli udalosti, na ktoré nejdete a potvrdili udalosti, ktorých sa zúčastníte. Samotné udalosti to zvýrazní a pomôže to aj ľuďom, ktorí udalosť založili. 

11. Raz mesačne si skontrolujte všetky facebookové nastavenia. Uistite sa, že zostali rovnaké. Dôležité to je najmä pri mobilných aplikáciách. "Zistil som, že ak odinštalujem aplikáciu a následne nainštalujem znova, všetky nastavenia sa vrátili k tým predvoleným," dodáva Scoble. 

12. Zapnite si všetky ochranné funkcie ako napríklad dvojstupňové overenie pravosti. Ľudí, ktorí to robia, väčšinou neheknú. Urobte to pri e-maily aj pri ostatných sociálnych sieťach. 

13. Ak si chcete získať priateľov, uistite sa, že máte aspoň desať príspevkov verejných. A že niečo povedia o vás a o vašich záujmoch. Ak sú vaše fotografie len selfie, nedivte sa, že ľudia nepotvrdia vašu žiadosť o priateľstvo. 

14. Nedovoľte, aby vám ľudia dávali príspevky na váš profil bez vášho dovolenia. Nie vždy vás daný príspevok môže potešiť. 

noviny.sk

15. Majte aspoň 400 priateľov. Ľudia s nižším počtom priateľom sú v používaní facebooku podľa tvorcu týchto rád mizerní. 

16. Väčšina príspevkov sa k vám nedostane. Ak chcete vidieť viac príspevkov od konkrétnej osoby, navštevujte jej profil aspoň raz za týždeň a zapájajte sa do jeho obsahu. Alebo ešte lepšie, dajte si ich do zoznamu a navštevujte tento zoznam. Ten ukáže všetko. Váš "news feed" len najpopulárnejšie príspevky od nich. Aj keď facebook používa algoritmus na zistenie, čo vám má zobrazovať. Všeobecne vidíte len jeden z desiatich príspevkov dotyčnej osoby. 

17. Uistite sa, že vo vašej mobilnej aplikácii máte zapnuté lokalizačné služby. Nemá to len tú funkciu, že vám ukáže priateľov v blízkosti ale aj niekoľko príspevkov z vašej lokality. 

18. Angažujte sa v diskusii pod príspevkami. 

19. Ukladajte si to, čo vás zaujme. Na webovej verzii facebooku môžete kliknúť na malú ikonu vedľa každého príspevku a zapamätať si ho. Na hornej strane vášho newsfeedu to vytvorí zoznam a môžete sa dostať ku veciam rýchlejšie. 

20. Postujte na facebook rôzne veci, nielen fotky s vašimi deťmi alebo len vaše fotky. Ukážte vašim priateľom, že máte rozmanitý druh záujmov. 

Súvisiace články