Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rozpredávanie auta na náhradné diely vás môže vyjsť draho
Zdielať na

Rozpredávanie auta na náhradné diely vás môže vyjsť draho

BRATISLAVA / Možno ste si pod vianočným stromčekom našli kľúč od nového auta a teraz máte problém, ako sa zbaviť starého, nepojazdného vozidla. Ak ho plánujete speňažiť rozpredaním starých dielov cez inzerát, zabudnite na to. Zákon takýto spôsob vyradenia vraku z evidencie neumožňuje.

Ak uvažujete, že by ste speňažili cez inzerát cenné časti z vraku, napríklad disky či motor, a na vrakovisko následne doniesli už iba vypitvanú karosériu, na to radšej zabudnite. Staré vozidlo musíte odovzdať v kompletnom stave. "Kompletným starým vozidlom na účely zákona o odpadoch je vozidlo, ktorého hmotnosť je najmenej 90% z hmotnosti nového vozidla, ktoré bolo uvedené do prevádzky. Taktiež musí obsahovať motor, prevodovku, nápravy a karosériu," objasňuje viceprezident PZ SR, Ľubomír Ábel. 

Auto, ktoré doslúžilo, pritom nemôžete doviezť do akýchkoľvek zberných surovín, musíte ho odovzdať vrakovisku, ktoré má certifikát na ekologickú likvidáciu vozidiel. Zo zákona existuje iná alternatíva, ako vyradiť starý vrak z policajnej evidencie. Majiteľ zaplatí pokutu 500 eur, čestne vyhlási, že auto neexistuje a následne cenné časti vozidla aj tak rozpredá. To sa ale pri starších vozoch zväčša neoplatí.

Súvisiace články