Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kuba dlží Česku sedem miliárd, splatiť to chce rumom
Zdielať na

Kuba dlží Česku sedem miliárd, splatiť to chce rumom

HAVANA / Kuba hodlá svoj vysoký dlh voči Českej republike splácať neobvyklým spôsobom - dodávkami svojho slávneho rumu. Kuba dlhuje z časov Československa takmer sedem miliárd korún. Pokiaľ Česko ponuku prijme, bude mať zásobu rumu na sto rokov, píše server BBC.

České ministerstvo financií možnosť takéhoto splácania pripúšťa, i keď dáva prednosť tomu, aby bola časť vrátená v peniazoch. Na správu upozornila MF Dnes, o kubánskom návrhu informovala námestníčka ministra financií Lenka Dupáková.

Kuba podľa ministerstva financií ponúka ešte druhú možnosť - a to splácanie liekmi. Tie ale potrebujú najprv získať v Európe osvedčenia, zatiaľ čo rum je možné predávať hneď.

Viac ako dvadsať miliónov fliaš

„Kuba nemá peniaze, rumu má ale dosť,” komentoval český spravodajca BBC Rob Cameron. Pri modelovej cene 300 českých korún za fľašu rumu a splátke plných siedmich miliárd by sa jednalo o 23,3 miliónov fliaš. 

Kuba dlží peniaze ešte z čias komunistického bloku a bývalého Československa. Dlh vznikol za dodávky tovarov, napríklad aj zbraní. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články