Zatiahnuté
10°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Únia zakázala plomby, ktoré má v ústach trištvrtina Slovákov
Zdielať na

Únia zakázala plomby, ktoré má v ústach trištvrtina Slovákov

SLOVENSKO/EÚ / Európska únia tento týždeň obmedzila používanie amalgámových plomb obsahujúcich ortuť vo všetkých členských štátoch vrátane Slovenska. U nás ich využíva až 71 percent ľudí. Zubári hovoria, že ak sa naša zubná hygiena nezlepší, po úplnom zrušení amalgámových plomb hrozí, že sa môžeme stať bezzubým národom.

Od polovice roku 2018 nebudú môcť zubári používať amalgámové plomby u detí, tehotných žien a dojčiacich matiek. Od roku 2030 by mal zákaz platiť u všetkých. "Samozrejme, treba to čiastočne akceptovať, nakoľko amalgám obsahuje ortuť," vysvetľuje Igor Moravčík, prezident Slovenskej komory zubných lekárov. Amalgám však nerušia pre vplyv ortute na ľudský organizmus, ale na životné prostredie.

Každý rok sa práve pre zubné lekárstvo uvoľní do ovzdušia 18 ton ortute, do spodných vôd 16 ton. Biele plomby sú vhodnou alternatívou, no môže pri nich nastať problém, keďže vydržia podstatne kratšie, ak sa o chrup pravidelne nestaráte. A Slováci vraj o svoj chrup skutočne poriadne nedbajú. 

Súvisiace články