Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Testy ukázali, že obľúbený sekt Prosecco obsahuje toxické pesticídy
Zdielať na

Testy ukázali, že obľúbený sekt Prosecco obsahuje toxické pesticídy

VEĽKÁ BRITÁNIA / Taliansky sekt Prosecco sa teší veľkej obľube po celom svete, aj na Slovensku. Za dostupnú cenu má konzument pocit talianskej vinárskej kvality. Testy uskutočnené vo Veľkej Británii však ukázali, že s lahodným mokom do seba lejete aj niečo iné.

Prosecco je lacnejšie ako šampanské a má menej kalórií ako biele víno. Talianski vinári vďaka nemu zarábajú majland, možno aj preto dbajú na dobrú úrodu. Miestni obyvatelia však tvrdia, že je to za cenu nadmerného využívania postrekov. Niektorí sa museli pre zdravotné problémy vysťahovať, žiť v oblaku pesticídov sa, podľa nich, nedá.

Testy v Británii dopadli katastrofálne

Pravé Prosecco musí pochádzať z oblasti Veneto ležiacej severne od Benátok. To platí od roku 2009, keď sa miestni vinári postavili proti lacným napodobeninám. Aby však dokázali uspokojiť celosvetový dopyt, museli zabrať naplno. Miestni rozhorčení obyvatelia tvrdia, že to dosahujú koktejlom pesticídov, ktorými vraj až pričasto postrekujú vinič. Denník Dailymail sa rozhodol podrobiť Prosecco testom. Do laboratórií poslali Prosecco od piatich rôznych výrobcov a výsledky šokovali. Vo všetkých sa pesticídy potvrdili. V jednom z nich koktejl štyroch rôznych, v dvoch fľašiach boli tri rôzne pesticídy a vo ostatných po dvoch. 

Limity boli splnené

Nájdené pesticídy sú toxické pre pečeň, obličky, slezinu, môžu dráždiť pokožku aj oči, spôsobovať rakovinu aj astmu. Dobrou správou je však to, že všetky nálezy boli v rámci povolených limitov. Predajcovia tvrdia, že pri týchto množstvách nehrozí konzumentovi žiadne zdravotné riziko. Podľa výsledkov veľkého testu z roku 2013, keď testovali 40 rôznych vín, v každom sa našiel minimálne jeden pesticíd. Nick Mole, odborník z Pesticide Action Network UK, tvrdí, že hlavný problém je v tom, že nepoznáme dopady dlhodobej konzumácie pesticídov, hoci aj v legálnych množstvách. Jediné skutočne bezpečné množstvo je, podľa neho, nula.

Taliani sú zúfalí

Obyvatelia oblasti Veneto sú z praktík miestnych vinárov zúfalí. Tí síce vyprodukujú ročne takmer pol miliardy fliaš, no nie je to zadarmo. Mnohé rodiny boli nútené sa z tejto oblasti  vysťahovať. Po roku 2009 sa totiž strojnásobila produkcia, všetky polia v oblasti Veneto sa pomaly menia na vinice. Každý vinár postrekuje vinič v iný deň v týždni, vzduch je tak neustále naplnený chemikáliami, ako popisujú miestni obyvatelia. Sťažujú sa na dýchacie problémy, poruchy štítnej žľazy aj nádory. Aj vedecké poznatky poukazujú na možné bunkové mutácie pri dlhodobom vystavení sa pesticídom. 

Pozrite si archívne video.

Súvisiace články