Jasno
18°
Bratislava
Lea
29.4.2024
FOTOGALÉRIA: Pred 25 rokmi zomrel spevák Freddie Mercury
Zdielať na

FOTOGALÉRIA: Pred 25 rokmi zomrel spevák Freddie Mercury

Presne pred dvadsiatimi piatimi rokmi prišiel svet hudby o jednu zo svojich najjagavejších hviezd. Spevák kapely Queen Freddie Mercury zomrel 24. novembra 1991.

Frontman skupiny Queen patrí k najznámejším obetiam AIDS. Extravagantný, divoký a nespútaný. Taký bol Mercury na pódiu aj mimo neho. Jeho životným krédom bolo, že "nuda je ta najťažšia choroba na celom svete". Priťahovali ho obe pohlavia. 

Mercury, vlastným menom Farookh Bulsara, sa narodil 5. septembra 1946 na ostrove Zanzibar. Detstvo prežil v Indii, v sedemnástich rokoch sa s rodinou presťahoval do Anglicka, kde študoval design na umeleckej škole v Ealingu. 

začiatkom 70. rokov vytvoril spolu s gitaristom Brianom Mayom, bubeníkom Rogerom Taylorom a basistom Johnom Deaconom rockovú skupinu Queen. 

Príval energie

​Od prvého albumu, ktoré skupina vydala v roku 1973, bolo zrejmé, že Mercury je jedným z najinšpirativnejších frontmanov. Fanúškov zahŕňal prívalom energie a jeho hlasový rozsah presahoval štyri oktávy. 

Okrem toho zložil najväčšie hity skupiny, ku ktprám patrí napríklad Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Killer Queen či Crazy Little Thing Called Love.

Súvisiace články