Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Migréna môže byť smrteľná
Zdielať na

Migréna môže byť smrteľná

BRATISLAVA / Kto ju nepozná, vtipkuje o nej, kto ju zažíva, hovorí o mukách. Reč je o migréne, silnej bolesti hlavy, ktorá dokáže človeka skutočne ochromiť. Tím vedcov, vedený expertmi z Harvardu, skúmal dvadsať rokov desaťtisíce žien a dospel k znepokojujúcemu výsledku.

Dve desaťročia pozorovali vyše 115 000 žien vo veku 25 až 42 rokov. Zistili, že pravdepodobnosť srdcového infarktu alebo mozgovej mŕtvice je u žien trpiacich migrénou o 50 percent vyššia ako u ľudí, ktorí neznesiteľnú bolesť hlavy nepoznajú. Zvýšené riziko porážky pritom potvrdili už aj predchádzajúce prieskumy. Vážne kardiovaskulárne problémy sa prejavili u 1 392 žien, z toho 678 boli srdcové infarkty a 651 mozgové mŕtvice. 223 žien na srdcové ochorenie zomrelo. Z tejto skupiny trpela na začiatku vedeckej štúdie migrénou jedna zo šiestich žien.

Keď máte v hlave bubny

Migrénou trpia najmä ženy, tvoria až 80 percent ľudí postihnutých týmto nepríjemným stavom. Okrem neznesiteľnej bolesti sa neraz pridruží aj nevoľnosť, zvracanie alebo strata rovnováhy. Že to môže časom viesť až k smrteľnej zdravotnej komplikácii, však zrejme väčšine ani nenapadne. Štúdia potvrdila, že migréna by mala byť braná do úvahy ako dôležitý rizikový faktor pre kardiovaskulárne ochorenia. Aby sa zistilo, či dokáže liečba znížiť toto riziko, je nevyhnutný ďalší výskum. 

profimedia

Nie je za tým len migréna

Medzi ženami, ktoré trpia migrénou, majú podľa výsledkov štúdie aj vyšší výskyt vysokého krvného tlaku, vysoký cholesterol a nadváha. To sú bežne uvádzané rizikové faktory pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Zároveň je možné, že migréna je súčasťou rovnakého biologického problému, ktorý ovplyvňuje endovaskulárny systém. Ženy trpiace migrénami by však nemali začať panikáriť, ide totiž o síce zvýšené, no stále veľmi nízke riziko. Základnou prevenciou je zdravý životný štýl, založený predovšetkým na vhodnej strave. 

Súvisiace články