Skoro jasno
20°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Utqiagvik, Nutqagin. Aljašská obec sa vracia k pôvodným názvom
Zdielať na

Utqiagvik, Nutqagin. Aljašská obec sa vracia k pôvodným názvom

Zdroj: Wikipedia/Barrow

ANCHORAGE / Bolesti hlavy priniesol radným v najsevernejšej obci Spojených štátov referendum o zmene názvu ich dediny, čo má oživiť príslušnosť k domorodému polárnemu kmeňu Inupiatov. Aljašská obec s necelou tisícovkou obyvateľov, doteraz známa pod anglickým názvom Barrow, sa má po tesnom víťazstve stúpencov eskimáckych tradícií volať Utqiagvik. Vysloviť nový názov dokáže málokto, navyše nikto nevie, čo presne názov znamená.

Hlasovanie bolo tesné, za zmenu názvu sa podľa agentúry AP vyslovilo 381 ľudí, proti len o šesť menej. Iniciátor referenda Qaiyaan Harcharek označil výsledok hlasovania za "dekolonizačnú revolúciu". Miestnych zastupiteľov ale rozhodnutie voličov zaskočilo. Na nutnú výmenu osobných dokladov nemá malá obec na severnom myse Aljašky dosť peňazí. 

Návrat k pôvodným domorodým názvom je na Aljaške populárny. Prispel k nemu aj prezident Barack Obama, ktorý vlani nariadil zmenu názvu najvyššieho severoamerického vrcholu Mount McKinley na Denali. Názov hory ležiacej na juhu Aljašky znamená v pôvodnom miestnom nárečí Vysoký. 

Wikipedia/Barrow

​Čo znamená Utqiagvik sa ale poriadne nevie. Podľa niektorých výkladov je to "lovisko výrov", podľa iných "zemiakové pole". Zemiaky ale Inupiati v arktickom regióne nikdy nepestovali. 

V ťažení proti angličtine neplánuje utqiagvická komunita skončiť. V hre je vraj teraz úprava dopravného značenia, najmä dopravnej značky "stoj, daj prednosť v jazde". Tá je ako je známe označená slovom STOP. V Utqiagviku ju má nahradiť inupiatský výraz NUTQAGIN.

Zdielať na

Súvisiace články