Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Trump obvinil Hillary Clinton, že v minulej debate bola pod vplyvom drog
Zdielať na

Trump obvinil Hillary Clinton, že v minulej debate bola pod vplyvom drog

Zdroj: SITA

WASHINGTON / Republikán Donald Trump obvinili svoju súperku v prezidentských voľbách Hillary Clinton z užívania narkotík. Navrhol tiež, aby sa obaja pred budúcou televíznou debatou podrobili drogovému testu.

"Láduje do seba, keď zrovna neagituje," vyhlásil Donald Trump na zhromaždení v New Hampshire. Zopakoval tiež, že Hillary Clinton patrí do väzenia. 

Republikánsky kandidát vyhlásil, že Hillary Clinton mohla byť pod vplyvom narkotík pre ich zatiaľ poslednou televíznou debatou v St. Louis. Nebola podľa neho v normálnom stave. Na konci debaty sa podľa Trumpa sotva pohybovala, takmer nedošla k svojmu autu. 

"Športovci musia prechádzať drogovým testom, mali by sme ho pred budúcou debatou podstúpiť tiež. Prečo nie?," povedal Trump. Budúca, posledná televízna debata čaká oboch kandidátov v stredu v Las Vegas. 

Zmanipulované voľby? 

Trump zároveň spochybnil spravodlivosť amerických prezidentských volieb a zopakoval svoju hrozbu z debaty v St. Louis, že po príchode do Bieleho domu nechá bývalú prvú dámu zatvoriť. 

"Voľby sú zmanipulované skorumpovanými médiami, ktoré šíria absolútne falošné obvinenia a hrubé klamstvá v snahe presadiť zvolenie Hillary Clinton," povedal Trump v reakcii na sériu obvinení z neslušného správania, ktoré proti nemu vznieslo už niekoľko žien. Všetky obvinenia newyorský miliardár odmietol a ich autorky označil za klamárky. 

"Hillary Clinton by mala byť stíhaná, mala by byť vo väzení," napísal Trump na twitter. "Namiesto toho sa uchádza o funkciu prezidenta vo voľbách, ktoré vyzerajú ako zmanipulované,"  dodal. 

Agentúra AP Trumpove výroky komentovala slovami, že v krajine s tradíciou pokojného predávania moci je spochybňovanie spravodlivosti volieb ohromujúcim narušením dôvery v americkú demokraciu. 

Dôvera vo výsledky volieb

Proti slovám republikánskeho kandidáta sa prostredníctvom svojej hovorkyne ohradil Trumpov republikánsky kolega Paul Ryan, predseda Snemovne reprezentantov. "Naša demokracia je založená na dôvere vo výsledky volieb. Ryan je pevne presvedčený, že americké štáty zorganizujú voľby poctivo," povedala AshLee Strong. 

Rozhorčene komentoval Trumpove výroky aj volebný štáb Hillary Clinton. "Účasť v politickom systéme, a najmä v hlasovaní, by mala byť podporovaná, nie zatracovaná len preto, že sa kandidát bojí prehry," vyhlásil manažér kampane Hillary Clinton Robby Mook. 

​Podľa posledných prieskumov agentúry Reuters a spoločnosti Ipsos má Hillary Clinton šancu viac než 95 percent, že novembrové prezidentské voľby vyhrá. Zvlášť pozorne sledujú agentúry nálady v štátoch, kde je pomer síl vyrovnaný a ktoré môžu o výsledku rozhodnúť. Hillary Clinton má navrch na Floride, v Severnej Karolíne a Colorade, v Ohiu a Nevade je výsledok vyrovnaný. 

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy