Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Päťnásťročný Slovák je najsilnejší junior sveta, vytvoril až päť svetových rekordov
Zdielať na

Päťnásťročný Slovák je najsilnejší junior sveta, vytvoril až päť svetových rekordov

BARDEJOV / Päťnásťročný študent Hotelovej Akadémie v Bardejove Ján Velgos sa stal absolútnym víťazom a najsilnejším dorastencom a juniorom na svete v tlaku na lavičke. Takáto správa prišla koncom septembra zo Srbska, kde sa konali Majstrovstvá sveta v silovom trojboji. Trénera mu robí jeho otec Ľuboš. Päťnásťročný silák poráža vo svojom mladom veku aj dospelých.

Ján Velgos obhájil titul z minuloročných majstrovstiev sveta z Las Vegas v USA. Na majstrovstvách sveta v Srbsku v silovom trojboji sa stal absolútnym víťazom a najsilnejším dorastencom a juniorom na svete v tlaku na lavičke.

Zvíťazil bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára od 13 - 23 rokov, v histórií powerliftingu na svete nikto nikdy takéto váhy nezdvihol. Na majstrovstvách sveta vytvoril 5 nových svetových rekordov a zviditeľnil Slovensko na mape sveta.

Poráža aj dospelých

Hneď v prvý deň obhájil titul majstra sveta neskutočnym výkonom. V tlaku na lavičke zdvihol až 270 kilogramov, túto váhu nikto nikdy predtým na majstrovstvách sveta nezdvihol a vytvoril tým úžasný svetový rekord, za búrliveho pozbudzovania publika.

Zároveň bol vyhodnotený za absolútneho víťaza a najsilnejšieho dorastenca a juniora na svete, bez rozdielu hmotnosti a veku pretekára v tlaku na lavičke. V Srbsku dokonca porážal aj dospelých súperov. V tlaku na lavičke získal výborné 2.miesto medzi mužmi a v trojboji 5.miesto medzi mužmi.

Päť svetových rekordov

Ďalší titul majstra sveta a najsilnejšieho dorastenca od 13 do 23 rokov vybojoval aj v v ďalšej disciplíne silový trojboj, kde súťažil v skupine s mužmi a aj tu obhájil titul majstra sveta a najsilnejšieho dorastenca od 13 do 23 rokov z Las Vegas USA.

V prvej disciplíne drep, vytvoril nový svetový rekord o hodnote 305 kg, v tlaku na lavičke 270kg a v mrtvom ťahu 230kg, celkový total 805kg, spravil ďalšie 4 nové svetové rekordy a v histórii majstrovstiev sveta nikto nikdy takéto výkony v jeho kategórii nevytvoril a nezaznamenal. Ján Velgos bol vyhodnotený za absolútneho víťaza z 35 dorastencov a juniorov od 13 do 23 rokov.

Súvisiace články