Zatiahnuté
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Jeseň je ideálny čas na skrášlenie domácnosti
Zdielať na

Jeseň je ideálny čas na skrášlenie domácnosti

Zdroj: Thinkstock

BRATISLAVA / Každý byt aj rodinný dom môže mať útulnú a rodinnú atmosféru, stačí len vedieť, ako na to. Internet je skvelé miesto na inšpirácie.

Ak ste si niekedy listovali časopis o bývaní alebo nejaký katalóg nábytku a vybavenia domácnosti, určite ste si všimli, ako všetko spolu ladí. Áno, realita u nás doma býva niekedy veľmi odlišná od toho, čo uvidíte na prospektoch, no v zásade platí, že každá domácnosť sa dá skrášliť. Treba na to len tie správne bytové doplnky a dekorácie, ktoré môžete dnes nájsť doslova už na každom kroku.

Facebook to vystihol

O domácnosť sa starajú najmä ženy, hoci nepochybne je aj dostatok mužov, ktorých zaujíma, ako ich bývanie vyzerá. Ženy sú však v tomto smere predsa len aktívnejšie a navyše - štatistiky ukazujú, že trávia na internet viac času, než „silnejšie pohlavie“. Keď pred niekoľkými rokmi prišiel aj k nám Facebook, známe svetová sociálna sieť, začala sa doslova internetová revolúcia.

Ženy využívajú sociálne siete ako komunikačný kanál medzi sebou a sú v tejto oblasti veľmi aktívne. V praxi to znamená, že zdieľajú zaujímavé články, informácie, fotogalérie a to je doslova voda na mlyn na tému ako je bývanie a jeho skrášľovanie. Po oblečení, móde a kozmetike, čo sú tradične dominantné oblasti využívania sociálnych sietí ako predajného kanála, sa dostávajú na vrchol aj rôzne bytové doplnky.

Facebook tak slúži napríklad ako kanál na inšpirácie pre sezónnu výzdobu domov, bytov a vonkajších či vnútorných priestorov. Popri tom samozrejme nie je nič výnimočné, ak sa takýmto spôsobom jednotlivé doplnky, bytový textil a rôzne zariadenie aj predáva. Veľký boom u nás za posledné obdobie zažívajú aj tzv. hand-made veci, ktoré sa propagujú prostredníctvom osobitných fanúšikovských stránok.

Časopisy a magazíny

„Staromódnym“ spôsobom, ktorý sa využíval najmä v minulosti, sú rôzne časopisy a magazíny na tému bývania. To, čo je dnes online, bolo v minulosti na papieri, aj keď len v obmedzenej forme. Kým internet je svet, kde je možná obojsmerná komunikácia, v prípade časopisov a magazínov šlo len o komunikáciu jedným smerom.

Napriek rozmachu moderných technológii ostáva aj tento typ komunikačného nástroja stále aktívny, hoci už nie v takom masovom meradle, ako tomu bolo v minulosti. Čo to znamená v praxi? Áno, stále si môžete kúpiť rôzne časopisy so zameraním na bývanie, avšak ich náklad, počet titulov a rozsah nie je taký, ako tomu bývalo predtým. Na druhú stranu, doba ide dopredu už aj v tomto segmente a často sa stáva, že jedno médium je prítomné tak vo forme tlačeného vydania, ako aj v internetovej a online forme.

Portály o bývaní

Keďže svet internetu je založený na webových stránkach, ktoré ponúkajú doslova neobmedzený priestor na informácie, aj v oblasti bývania, bytových doplnkov a zariadenia sa využíva takáto forma vo veľkom rozsahu. Aj na slovenskom internete už existuje veľké množstvo internetových portálov a magazínov o bývaní - niektoré sú zamerané užšie, iné obsahujú naozaj komplexný obsah od A po Z.

Keďže téma bytových dekorácií, ale aj exteriérových doplnkov, je témou sezónnou, práve na začiatku každého ročného obdobia vychádzajú nové a nové články, inšpirácie a fotogalérie s takouto tematikou. Nájsť môžete dokonca aj rôzne videá zamerané na bytové dekorácie, napríklad na serveri Youtube.

Ak ste sa rozhodli skrášliť si bývanie, tak jeseň je na to doslova ideálna a veľa vecí, ktoré sa dajú použiť ako doplnky či dekorácie, môžu pochádzať priamo z prírody. Doprajte si teda počas jedného víkendu dostatok času, aby ste sa inšpirovali tým, ako môže vyzerať váš byt, dom či záhrada a pustite sa do práce. Výsledok vám budú všetci susedia určite len závidieť!