Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spisovateľ František Kozmon napísal ďalšiu strhujúcu detektívku Potkan
Zdielať na

Spisovateľ František Kozmon napísal ďalšiu strhujúcu detektívku Potkan

BRATISLAVA / Pod Bratislavou sa rozpína sieť potrubí. Vedú z každej domácnosti, stretávajú sa a spájajú do tunelov, kde sa zlieva špina a smrad rozkladu. Práve na mieste, ktoré v každom vzbudzuje hnus, sa odohrala brutálna vražda, maskovaná ako útok potkanov. Vyšetrovanie sa začína v kanalizácii pod mestom, no kľukatou cestou cez minulosť aj nadchádzajúce prezidentské voľby nás zavedie priamo za väzňom v Leopoldove. Vitajte vo svete vyšetrovateľa Mareka Wolfa, vitajte v Potkanovi.

Spisovateľ František Kozmon zaujal už debutovým Posledným prípadom kapitána Čontoša. A teraz pokračuje ďalej. V týchto dňoch totiž vychádza jeho druhá kniha s názvom Potkan. 

František Kozmon pôsobí ako redaktor televízneho webu JOJ.SK. A v čom je táto práca iná? "Je iné písať články o témach a je iné dať dokopy príbeh, konkrétne napísať príbeh na 400 strán. Sú to dve rozdielne veci," hovorí mladý spisovateľ, ktorý už v deviatich rokoch vyhlásil, že sa z neho stane spisovateľ. V rovnakom období napísal svoju prvú zošitovú sériu nazvanú Dobrodružní priatelia. Jej jednotlivé časti sa zachovali len v jedinom exemplári a aj to iba vďaka autorovým rodičom.

S kožou na trh

S detektívkami začal priskoro, tvorbu Agathy Christie hltal v dvanástich. K žánru sa autorsky vrátil v dospelosti, s debutom Posledný prípad kapitána Čontoša zvíťazil v súťaži Detektívka 2014. Mal pri jej vydaní maličkú dušičku? "Samozrejme, ja mám tu malú dušičku aj teraz. Väčšina autorov ide pri písaní knihy s kožou na trh. Do knihy dajú kus seba, takže podľa mňa tá malá duša pretrváva vždy pri vydávaní knihy," priznáva František Kozmon.

Momentálne sú detektívky medzi čitateľmi veľmi populárne. A aký je dôvod, že si vybral mladý spisovateľ práve tento žáner? "V súčastnosti sú podla mňa detektívky preto také populárne, pretože dávajú ľudom možnosť zamyslieť sa a objavovať. Ja mám rád silné ľudské príbehy. V knihe mapujem aj samotné pozadie trestného činu a nielen vyšetrovanie," dodáva František Kozmon.

Radia aj odborníci

V knihe Potkan prichádza s iným kapitánom, ktorý je mladší, krajší a toto rozhodne nebude jeho posledný prípad. Hlavný vyšetrovateľ prípadu Marek Wolf, samotár a neprístupný chlap, sprevádzaný len verným psom Fenrirom, sa práve vrátil domov z Kanady. Vzhľadom na svoje skúsenosti a meno sa stáva šéfom vyšetrovateľov, pričom mnohí ho rozhodne neprijali. Hádžu mu polená pod nohy, ohovárajú ho a tak Wolf musí bojovať nielen vo vnútri svojho tímu, ale vonku naháňať brutálneho vraha.

Spisovateľ musí často krát konzultovať svoju knihu aj s odborníkmi. "Ja mám v tomto smere veľké šťastie. Môj známy robí na kriminálke v Bratislave. Moja kamarátka je právnička, ktorá sa zaoberá trestným právom a ďalšia kamarátka rieši kriminálnu psychológiu," vysvetľuje spisovateľ.

Súvisiace články