Oblačno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
Talent alebo drina. Čo je dôležitejšie pri ceste k úspechu?
Zdielať na

Talent alebo drina. Čo je dôležitejšie pri ceste k úspechu?

BRATISLAVA / Hovorí sa, že talent je iba päť percent a zvyšných 95 je iba silná drina. Vo všeobecnosti platí, že s talentom a prirodzenými vlohami je to oveľa jednoduchšie.

 Ak človek počuje hudbu, tak sa rýchlo naučí spievať. Ak vie človek dobre držať telo bude tenista alebo dobrý atlét. Všetko je, ale o tom ako človek vie so svojim darom pracovať a rozvíjať ho.

Cesta k úspechu je dlhá

Úspech nikdy nie je zaručený, dostať sa na profesionálnu úroveň je dlhá a náročná cesta aj s talentom. Záruka je v tomto prípade tvrdá drina. O tom ako byť úspešným existuje veľa kníh, no v poslednej dobe sa spomína pravidlo desiatich tísic hodín. To znamená, nato aby ste boli úspešným musíte tomu venovať desať tisíc hodín.

Talentovaných bolo veľa

Dobrým príkladom boli vynálezca Thomas Alva Edison, ktorý vymyslel žiarovku, alebo známy skladateľ Amadeus Mozart, ktorý zložil viac ako šesťsto skladieb a štyridsať symfónií. 

Tvrdá drina je základ

Dobrým príkladom tvrdej driny bol Slovenský reprezentant olympíjsky maratónec Marcel Matanin, ktorý sám povedal: "Ja som možno nebol až taký talent, ale vďaka tvrdej drine som to dotiahol oveľa ďalej. Po 10 rokoch tvrdej práce sa dá dosiahnuť ten profesionálny výsledok".

Spev je špecifický

Spev je podľa odborníkov kapitola sama o sebe. Človek sa naučí počúvať hudbu a vnímať rytmus, no farba hlasu sa dá ovplyvniť len veľmi málo. Učiteľka spevu Jana Gaváčová hovorí: "že pri talentovaných ľuďoch je tam ešte jedna zrada a teda, že sú so sebou spokojní a nepotrebujú sa posúvať ďalej. Veľa talentov takto zakrpatie, čo je veľká škoda. Treba vedieť byť k sebe kritický a prísny z času na čas".

Súvisiace články