Jasno
15°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Sýria, vždy krásna. Krajina chce prilákať turistov na more a pláž
Zdielať na

Sýria, vždy krásna. Krajina chce prilákať turistov na more a pláž

DAMAŠK / Sýria je v posledných rokoch vnímaná najmä cez občiansku vojnu, ktorá v krajine zúri, a tiež cez migrantov, ktorí z krajiny utekajú do bezpečia. Určite to nie je destinácia, ktorú by vyhľadávali zrovna turisti či dovolenkári. Sýrske ministerstvo pre cestovný ruch sa ale snaží situáciu zmeniť a do krajiny prilákať návštevníkov. V propagačnom klipe ukazuje najmä piesočnaté pláže zaliate slnkom a oddych vo vyhriatom mori.

Zo Sýrie sa do sveta dostávajú zväčša fotografie zničených miest a obydlí. Na väčšine územia sa bojuje. Situácia je neprehľadná. V podstate v krajine bojujú všetci proti všetkým a nikto nevie či, kedy a ako sa boje skončia.

"My môžeme momentálne vyčleniť územie, ktoré patrí Bašarovi Asadovi. Ostatné územie tvoria mapy s rôznymi farbami, kde neviete, kde kto stojí a kde ten, kto tam dnes je, bude zajtra," zhrnul bezpečnostný analytik Ivo Samson.

Sýrske ministerstvo pre cestovný ruch sa klipom snaží krajinu ukázať v inom svetle, než ju vníma takmer celý svet. Nie je to len miesto neustálych bojov.

Krutá realita

Slnečné pláže, ktoré ukazujú v takmer dvojminútovom klipe, sa nachádzajú v pobrežnom meste Taurus. V klipe sa striedajú len letecké zábery a na konci spotu sa objaví nápis "Sýria, vždy krásna."

​Zábery ale ostro kontrastujú s denno-dennou realitou. Od vypuknutia vojny v Sýrii v roku 2011 zomreli v bojoch a pri bombardovaní stovky tisíc ľudí a desiatky miest sa zmenili na ruiny.

Navyše väčšina ministerstiev zahraničných vecí svojim občanom odporúča, aby do Sýrie necestovali. Príliv turistov tak asi krajina nepocíti.

Súvisiace články