Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Kontroverzný dokument o praktikách OVB
Zdielať na

Kontroverzný dokument o praktikách OVB

Zdroj: YouTube/OVB je zlo aneb Rada nad zlato: Jebeme opice?

PRAHA / Študent dokumentaristiky nakrútil film o praktikách poradcov OVB. Spoločnosť dokument odsúdila a podľa nej ho nikto nemá vidieť. OVB Allfinanz podala proti tvorcovi Jabukovi Charvátovi žalobu na ochranu povesti a od mladíka požaduje 100 tisíc českých korún.

Dokument chcel autor prezentovať na niekoľkých festivaloch, no pred každou vopred nahlásenou projekciou sa objavili právnici spoločnosti a hrozili žalobami. Film Rada nad zlato, ktorý nakrútil študent dokumentaristiky Jakub Charvát, popisuje kontroverzné fungovanie jednej z najväčších firiem na poradenskom trhu, píšu lidovky.cz

V dokumente je zachytené ako finanční poradcovia OVB ponúkajú nevýhodné zmluvy, ktorých jedinou "výhodou" je akurát provízia pre toho, kto ju uzavrel. O klienta im pritom vôbec nejde.

"Dva roky išli na poplatky len banke. To som predtým nevedela. Z toho sú oni živí," ľutuje Eva.

Podobnú skúsenosť priznal v snímku aj Ivan Veselý. "To nie je ani poistenie. Keby som umrel, tak za mňa vyplatia asi osemnásťtisíc korún," hovorí.

Naháňanie ľudí

Vo filme sa tiež hovorí, že dôležitou súčasťou náplne práce finančných poradcov je recruitment, čiže náborovanie ľudí. Vďaka novým členom si stavajú takzvanú "firmu vo firme" a, samozrejme, ten na vrchu pyramídy má peniaze z každej uzavretej zmluvy svojho člena. Vzniká teda "pyramídový systém", v ktorom je najdôležitejšia motivácia finančných poradcov a ich presviedčanie ľudí, aby uzatvorili čo najviac zmlúv. Za akúkoľvek cenu.

Dokument zachytáva teda nielen nespokojných klientov, ale tiež mladých finančných poradcov motivovaných najmä vysokými zárobkami a vidinou luxusného života. Rozčarovanie ale kontrastuje s búrlivými večierkami, ktoré majú motivovať najmä mladých finančných poradcov, aby dosahovali lepšie výkony a neprestajne v nich živiť ilúziu o luxusnom živote, ktorý majú na dosah ruky. Stačí pritom len chcieť a podpisovať zmluvy.

Spoločnosť OVB Allfinanz sa ale s takouto reklamou absolútne nestotožňuje. Autora filmu zažalovala. Dôvodom je "poškodenie dobrého mena". Okrem absolútneho stiahnutia dokumentu z internetu a ospravedlnenia požaduje aj odškodnenie vo výške sto tisíc českých korún. 

Lieta v problémoch

Jakub Charvát sa vďaka svojmu dielu dostal do nezávideniahodnej situácie. Na právnikov, ktorí ho majú na súde obhajovať, si popri štúdiu musí zarábať. Navyše jeho ďalším problémom je, že distribúcia jeho filmu už nie je v jeho rukách. Dokument unikol na internet a šíri sa po YouTube a ďalších serveroch. A vzdorovať pirátom vôbec nie je jednoduché.

"Zo začiatku mi veľmi pomáhala rodina. Celá vec sa ale začala veľmi ťahať a ja do toho nechcem príbuzných zaťahovať viac, ako je nutné. Peniaze na právne služby si teda dávam bokom z toho, čo si zarobím popri štúdiu," hovorí Charvát.

Na prvé varovanie, že s filmom môže byť problém, prišiel už v strižni. "Ešte predtým, než som film začal v strižni dokončovať, poslali do školy list, v ktorom stučne povedané informovali vedenie o tom, že ja taký film robím, a že si neprajú, aby som ho dokončil. To sa stalo potom, čo som so štábom navštívil ich centrálu," spomína.

Žiadaný, no zakázaný film

Ďalšia akcia právnikov spoločnosti prišla, keď sa mladík pokúsil dokument pustiť na festivale študentských filmov v Písku a budějovickom festivale Černá věž. V oboch prípadoch usporiadatelia snímok neodvysielali.

"Po konzultácii s autorom snímku sme sa v rámci realizačného tímu dohodli, že nechceme ísť do žiadnych súdnych sporov a žalôb, ktoré nám podľa obdržaného listu hrozili," povedal riaditeľ festivalu Černá věž Milan Pleva.

Video nie je vhodné pre maloletých a mladistvých:

;feature=youtu.be

Viacerým usporiadateľom sa ale film Rada nad zlato páčila. "Samozrejme ma celé dianie mrzí. Film rozhodne stojí za to, aby ho diváci videli. A to nehovorím len ako riaditeľ festivalu ale aj ako človek, ktorý s praktikami vyobrazenými vo filme prišiel tiež osobne ako klient do styku," prezrádza Pleva.

Na vlastné oči

Právnici OVB ale nestihli zastaviť projekciu v pražskom kine Bio Oko. Diváci tak prvýkrát film oficiálne videli. Vzápätí sa ale rozbehla právna mašinéria a právnici spoločnosti požadujú po autorovi okrem ospravedlnenia a stiahnutia dokumentu aj 100 tisíc českých korún a navyše preplatenie nákladov súdneho sporu. Pre študenta bez pravidelného príjmu je toto ale viac-menej likvidačné. OVB totiž požaduje peniaze do troch dní od právoplatnosti rozsudku.

Spoločnosť sa ale k situácii stavia tak, že je to primerané. "Celý materiál považujeme za hrubo skreslenú účelovú kompiláciu záberov, najmä zo súkromných akcií niekoľkých jedincov, spolu s pár zábermi z oficiálnych akcií našej spoločnosti. Podľa názoru právnikov sú zábery v rozpore s osobnostnými právami jednotlivcov a výsledný kompilát účelovo poškodzuje dobré meno OVB Allfinanz, a.s. Preto bola prostredníctvom renomovanej externej právnej kancelárie podaná na autora reportáže žaloba," reagoval mediálnu zástupca OVB Jiří Reichl.

Chce bojovať

Jakub Charvát si za svojim dielom ale stojí. Je odhodlaný zaň bojovať. "Určite sa tej tematike budem venovať. Je to podľa mňa jediná správna odpoveď na správanie OVB. Nechcem, aby vznikol dojem, že podobnými žalobami docielia zastavenie verejného dialógu, že zabránia diskusii," tvrdí. Sám totiž v OVB počas študentkých liet pracoval. Práve praktiky vo firme ho znechutili a tak rýchlo zo spoločnosti odišiel.

Autor ako najväčšiu chybu vidí, že po právnom nátlaku podržal distribúciu filmu. "Je to skúsenosť do budúcna. Bolo vo verejnom záujme film zverejniť, a pretože som otáľal, niekto to urobil za mňa. Vo finále s tým tak možno budem mať väčšie ťahanice, než keby som film zverejnil sám," ľutuje.

Stanovisko OVB Allfinanz Slovensko, a.s.

OVB Allfinanz Slovensko, a.s. sa dôrazne ohradzuje proti neobjektívnym informáciám o práci sprostredkovateľov OVB, ktoré sa vyskytli v médiách na základe zmanipulovaného dokumentárneho filmu z Čiech. Predmetné video je hrubo skreslená účelová kompilácia záberov, ktorá nemá nič spoločné s reálnou prácou finančného sprostredkovateľa na Slovensku.

Samozrejme, tak ako v každom sektore, aj vo finančnom sprostredkovaní môže dôjsť k individuálnym ľudským zlyhaniam. "Za OVB môžem povedať, že každé zlyhanie jednotlivo riešime a snažíme sa im zamedziť aj do budúcnosti," vysvetľuje Jaroslav Vonkomer, generálny riaditeľ a predseda predstavenstva OVB Allfinanz Slovensko. To však nie je dôvod urážať všetkých poctivých sprostredkovateľov a obviňovať každého z nečestného konania. 

OVB Allfinanz pôsobí aj na Slovensku. Je súčasťou celoeurópskej skupiny, poskytujúcej služby finančného sprostredkovania. Korene má v Nemecku, kde jej materská spoločnosť vznikla v roku 1970. Na Slovensku je firma aktívna od roku 1993 a poskytuje finančný servis pre viac ako 1 milión klientov.

OVB Allfinanz Slovensko dlhodobo vedie v SR rebríček spoločností poskytujúcich finančné sprostredkovanie fyzickým osobám. Sprostredkúva produkty a služby takmer troch desiatok partnerov – poskytovateľov finančných produktov.

Súvisiace články