Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Peniaze pre komunitné centrá. Vláda vyčlení 60 miliónov eur z eurofondov
Zdielať na

Peniaze pre komunitné centrá. Vláda vyčlení 60 miliónov eur z eurofondov

BRATISLAVA / Až 60 miliónov eur z európskych dotácií poputuje na platy zamestnancov a rekonštrukciu centier, ktoré pomáhajú najmä Rómom začleniť sa do bežného života. Na Slovensku je ich viac ako tristo, no podľa vládneho splnomocnenca pre rómsku komunitu je to stále málo.

V sabinovskom komunitnom centre trávia deti z rómskych komunít letné prázdniny. "Máme tu harmonogram do letnej aktivity komunitného centra v Sabinove, kde sa deti môžu zapojiť," hovorí Beáta pribulová zo sabinovského mestského úradu.

"V podstate ide o to, aby nebehali po meste a nerobili zle ostatným," dodáva Ladislav Duda z komunitného centra v Sabinove.

Starajú sa o deti a pomáhajú dospelým

Fungujú celoročne. Počas školského roka navštevujú centrum deti po vyučovaní.

Do komunitného centra môžu prísť akékoľvek deti. Ich prácu si pochvaľujú aj dospelí, ktorí sa ocitnú v problémoch.

"Poskytujeme odborného poradenstvo, sprevádzanie ľudí, vytelefonujeme niekomu niečo, čo sa týka exekúcií, dohodneme splátkové kalendáre," vyratúva Duda.

Milióny na podporu

Vláda si potrebu takýchto centier uvedomuje. Aj preto na ne vyčlenila 60 miliónov eur z eurofondov. Z nich polovica poputuje už v nasledujúcich dvoch rokoch na rekonštrukcie.

"Z toho sa dá vybaviť a vybudovať okolo sto až stodvadsať komunitných centier," informuje splnomocnenec vlády pre rómsku komunitu Ábel Ravasz.

"Do tejto výzvy sa môže zapojiť 125 miest a obcí. Ide o tie regióny, ktoré sú najmenej rozvinuté. Preto sme nespadá Bratislava a okolie," ozrejmuje hovorkyňa ministerstva vnútra Andrea Dobiášová.

Platy zamestnancov

Tí, čo sa o komunitné centrá starajú ale hovoria, že podstatné je nielen ich vybudovať, ale aj mať peniaze na zamestnancov. Vďaka európskym dotáciám sa už v minulosti mohlo sabinovské komunitné centrum presťahovať zo starých nevyhovujúcich priestorov do nových. Ale nebyť mesta, ktoré ho teraz dotuje, už by nefungovalo.

"Predstavte si, že projekt skončil v októbri a nebmal by kto tu pracovať. Komunitné centrum by sme zavreli a tak, načo postavili budovu?," pýta sa Duda.

Mnohé centrá podľa nich práve na financiách skončili. Nemali z čoho platiť ľudí, ktorí by sa o ne starali. Aj preto zvyšných 30 miliónov pôjde na školenie a platy zamestnancov komunitných centier. Tie sa v hrubom pohybujú od 540 eur do 780 eur.

"Tá práca, čo tam ľudia robia, je najdôležitejšia. A tým pádom chceme vytrénovať lepšie pracovníkov, odborníkov v komunitných centrách, terénnych pracovníkov," dodáva splnomocnenec.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy