Jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Najlepšou učiteľkou na svete je Palestínčanka
Zdielať na

Najlepšou učiteľkou na svete je Palestínčanka

DUBAJ / Palestínsku ženu ocenili celosvetovou cenou pre najlepšiu učiteľku. Vo svojej krajine už roky bojuje za to, aby jedinou zbraňou bolo vzdelanie. Jej metódy si postupne začali osvojovať aj oveľa skúsenejší kolegovia.

Tohtoročná najlepšia učiteľka sveta to v živote vôbec nemala jednoduché. Detstvo strávila v utečeneckom tábore a v dospelosti takmer prišla o celú svoju rodinu. Jej manžela spolu s deťmi postrelili na ceste zo školy domov. Práve tento moment ju naštartoval k tomu, aby sa pokúsila zlepšiť svet okolo seba.

Učenie hrou

Svojim deťom sa začala venovať oveľa viac a vysvetľovala im učivo pomocou rôznych hier. Postupne sa do tohto doučovacieho krúžku pridávali aj susedia a spolužiaci jej detí. Ich školské výsledky boli zrazu neporovnateľne lepšie. Z Palestínčanky sa potom stala učiteľka, ktorej metódy preberajú aj skúsení pedagógovia.

"Vy ste skutočná sila. Verte vo svoje nápady, pracujte na nich. Presviedčajte o svojich myšlienkach ďalších ľudí, vyzývajte celý svet," povedala.

Do školy radi

Jej hlavným cieľom je zabrániť násiliu. Agresia je totiž bežnou súčasťou života palestínskych detí. Jej metóda škola hrou však prispieva k tomu, že deti chodia do školy radi, baví ich učivo a na násilie ani nemajú čas. Výherkyňa inšpirovala ale kolegov z celého sveta.

"Stretol som tu učiteľov z mnohých kútov sveta a je to veľmi inšpirujúce. Verím, že to motivuje mnoho ďalších ľudí a budú sa chcieť stať učiteľmi," hovorí nominovaný učiteľ Kazuya Takahashi.

Milión dolárov

Spolu s prestížnou cenou si Palestínčanka z galavečera v Dubaji odniesla aj milión dolárov. Peniaze chce použiť na podporu vzdelávania v Palestíne, aby jedinou zbraňou budúcej generácie bolo vzdelanie.

Pozrite si reportáž, ktorú spracovala redaktorka Jana Bothová:

Zdielať na

Súvisiace články