Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Odkaz vo fľaši putoval viac ako sto rokov, náhodne ho našla turistka
Zdielať na

Odkaz vo fľaši putoval viac ako sto rokov, náhodne ho našla turistka

LONDÝN/BERLÍN / Viac ako 100 rokov starý odkaz vo fľaši objavila turistka na pláži nemeckého ostrova Amrum v Severnom mori. Pohľadnicu s odkazom v angličtine, nemčine a holandčine poslala spať odosielateľovi - spoločnosti z Británie. Tá kedysi fľašu vypustila v rámci experimentu. Informoval o tom miestny denník Amrum News.

Fľašu s odkazom pred viac ako 100 rokmi vypustila z anglického prístavu Plymouth Marine Biological Association od United Kingdom, spoločnosť, ktorá sa dodnes zaoberá podmorskou biológiou.

Medzi rokmi 1904 až 1906 sa takto vo vodách Severného mora ocitlo viac ako 1000 fliaš s odkazmi, ktoré mali poslúžiť výskumu morského prúdu a výskytu rýb.

Prechádzka po pláži

Turistka fľašu pri prechádzke na pláži našla už v apríli. Nikoho o nej ale neinformovala. Sami obyvatelia Amrumu sa o pravdepodobne najstaršej fľaši s odkazom, ktorá sa dostala k ich ostrovu, dozvedeli až teraz z britskej tlače.

"Predtým tu na pláži končilo mnoho obsahu zo stroskotaných lodí," poznamenal zástupca miestnej turistickej kancelárie.

Symbolický šiling

Nálezkyňa od britskej spoločnosti získala certifikát a jeden symbolický šiling, ktorý ako odmenu za spätné zaslanie odkazu s vyplnenými údajmi o miestne a okolnostiach nálezu sľuboval bádateľ George Parker Bidder, ktorý fľašu na začiatku 20. storočia vypúšťal.

Doteraz najstarší v Nemecku nájdený odkaz vo fľaši pochádzal z roku 1913 a našli ho vlani v kielskej zátoke.

Archeológovia prednedávnom objavili posvätné miesto. Veria, že v ňom žila Panna Mária. Začali preto odkrývať aj cesty, po ktorých mal chodiť Ježiš Kristus. Pozrite si reportáž:

Zdielať na

Súvisiace články