Skoro jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
V americkom mestečku našli odkaz Slovákov z roku 1924
Zdielať na

V americkom mestečku našli odkaz Slovákov z roku 1924

Zdroj: reprofoto: wnep.com

BRATISLAVA/JESSUP / Pri búracích prácach na škole v americkom mestečku Jessupe v štáte Maryland našli správu v slovenčine a mince ukryté v malej medenej krabičke. Ide o takmer storočný odkaz od Slovákov, ktorí sa tam kedysi vysťahovali za prácou. O náleze informoval portál aktuality.sk.

Sťahovanie Slovákov do Spojených štátov amerických vrcholilo na prelome 19. a 20. storočia. Vzácny nález našli v základoch školy Svätého Michala, ktorú zbúrali. 

Slováci si postavili kostol

Americký portál WNEP.com informoval, že nájdená medená krabička s mincami a poznámkami je z roku 1924, kedy bola škola postavená. Američania nevedeli, čo je v poznámkach napísané a tak oslovili Bernarda Škoviru, bývalého žiaka školy. Ten im pomohol s prekladom, pretože kedysi bola slovenčina v škole vyučovacím predmetom. 

reprofot: wnep.com

Podľa prekladu je zrejmé, že ide o záznam krátkej histórie farnosti Sv. Michala Archanjela v meste Jessup. Vtedy išlo o osadu a vysťahovalci sa rozhodli postaviť si vlastný kostol. Začali ho stavať v roku 1896, listina obsahuje aj mená zakladateľov osady.

zoznam farníkov

reprofoto: wnep.com

Domov pre seniorov

"Veľa stavieb nemá časovú kapsulu. Je vždy pekné mať nejaké informácie o budove. Kedysi to bola tradícia. Budova je tu od roku 1924" hovorí Stephen Nocilla z katolíckeho spolku sociálnych služieb v meste Jessup.

Američania na mieste starej školy plánujú postaviť Domov sociálnych služieb, ktorý je určený pre ľudí starších ako 55 rokov. "Po objavení malej medenej krabičky tamojší úradníci zvažujú, že čosi podobné umiestnia aj do novej budovy," píše portál aktuality.sk.

Súvisiace články