Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Nemal na knihy, čítal letáky. Stretnutie s poštárom zmenilo chlapcovi (12) život
Zdielať na

Nemal na knihy, čítal letáky. Stretnutie s poštárom zmenilo chlapcovi (12) život

SANDY / Miloval čítanie, ale nemal peniaze na kúpu kúpu kníh ani na požičanie. A tak čítal to, čo mu prišlo pod ruku. Reklamné letáky a noviny zadarmo vkladané do poštových schránok. Dnes je tento Američan majiteľom zrejme najväčšej zbierky kníh.

Mathew Flores miluje lego, ale úplne najviac zo všetkého číta. V živote nemal to šťastie, že by dostal jedinú knižku a tak využil to, čo mal po ruke.

"Zvyčajne čítam noviny." Presnejšie reklamné letáky a tlačoviny, ktoré sa dávajú do schránok.

Sedel a čítal letáky...

Stretnutie 12-ročného knihomoľa a poštára Rona Lyncha preto možno nazvať osudovým.

"Sedel a čítal letáky," tvrdí poštár. Ron je poštár, ktorý má na starosti obvod, v ktorom Mathew býva. Prišlo mu ľúto, keď zistil, že chlapec nemá peniaze na knižky a ani na preukaz do verejnej knižnice.

"Čítal som od útleho veku, moja mama mi vštepila túto záľubu," hovorí Ron. A tak chlapca odfotil a prostredníctvom sociálnej siete požiadal v jeho mene priateľov, či by sa u nich nenašli nejaké knižky, ktoré by mu mohli poslať.

Výzva na internete

Predpokladal, že na jeho prosbu zareaguje zopár priateľov a malého čitateľa poteší darčekom v podobe zopár knižiek. To, čo sa ale stalo, vyrazilo dych obom. "Začali reagovať ľudia z Indie, Británie aj Austrálie," vymenováva poštár.

Odrazu mal Mathew viac knižiek ako lego kociek a údajne to je iba začiatok.
Nadšenie dieťaťa nad takým darom korunoval sľub, že prečíta každú jednu z nich.

Pozrite sa, ako sa Mathew tešil z darovaných kníh: